Полският президент поиска прошка на евреите

stat
16:53  |  8 март 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Анджей Дуда произнесе реч в кампуса на Варшавския университет Анджей Дуда произнесе реч в кампуса на Варшавския университет
Сн.: БТА

Полският президент Анджей Дуда поиска прошка от евреите, прокудени от страната му при антисемитската кампания през 1968 г.
Макар да подчерта, че днешна свободна и независима Полша и неговото поколение не са отговорни за тогавашните събития, президентът се обърна към принудените да заминат в изгнание евреи и техните семейства с молба да простят "на републиката, поляците и Полша от онова време за този позорен акт".

По случай 50-ата годишнина от студентския бунт и последвалата ожесточена антисемитска кампания на комунистическите власти, принудила няколко хиляди полски евреи да напуснат страната си, държавният глава произнесе реч в кампуса на Варшавския университет, откъдето тръгнал някога масовият бунт.

Експулсирани били 13 000 евреи, сред които хора, оцелели при Холокоста, и видни интелектуалци като философа Лешек Колаковски и социолога Зигмунд Бауман, отбелязва Асошиейтед прес.

Колко жалко и каква загуба е за днешна Полша, че заминалите тогава хора сега не са с нас, каза президентът. Той припомни, че полските евреи са участвали в борбата за независимост на страната преди век и са я защитавали срещу Съветите през 1920 г. и срещу германците през 1939 г.

Преди речта си в университета Дуда положи цветя пред паметна плоча на варшавската жп гара "Гданска", откъдето заминали голяма част от прогонените евреи преди 50 години.

В цяла Полша днес имаше множество прояви, посветени на драматичните събития. Речта на президента беше в контраст с вчерашно изявление на полския премиер Матеуш Моравецки, който по същество каза, че през 1968 г. Полша не е била независима и следователно не може да бъде смятана за отговорна за антиеврейската кампания на комунистическите власти. Той отбеляза също, че поляците трябва да се гордеят с бунта си срещу режима, а не да се срамуват от събитията от март 1968 г.
Последно в По света


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време