Правителството получи доверие с гласовете на 234 от 460-те депутати в Сейма - долната камара на парламента. Кабинетът бе подкрепен от депутатите на управляващата двупартийна коалиция на Гражданската платформа и малката Селска партия. 211 депутати гласуваха против, двама се въздържаха.

Преди това Туск представи програмата за реформи, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране и премахване на редица данъчни и пенсионни привилегии. Това ще осигури намаляване на разходите с 10 милиарда злоти (3 милиарда евро) от 2013 г., посочва Ройтерс.

Евентуалното нарастване на безработицата заради повишаването на пенсионната възраст ще е минимално, увери днес в парламента премиерът Туск. "На фона на други държави Полша успешно се бори срещу безработицата", посочи той, цитиран от ИТАР-ТАСС. Говорейки за политиката към младежта, Туск заяви, че докато е начело на кабинета, "легализация на наркотиците няма да има".

Новото правителство включва 19 министри, напомнят агенциите. Ключовите членове на кабинета запазват предишните си постове. Външен министър остава Радослав Шикорски, финансов - Ян Винсент (Яцек) Ростовски, министър на икономиката - Валдемар Павлак, министър на отбраната - Томаш Шемоняк. Последният замести Богдан Клих, подал оставка през юли, след като бяха публикувани резултатите от разследването на въздушната катастрофа в Русия, при която миналата година загина бившият президент Лех Качински, посочва ИТАР-ТАСС.

Широката програма за реформи, представена пред депутатите от Туск, цели да запази икономическия растеж и да осигури на Полша по-добра защита от кризата в еврозоната, която не включва тази страна, отбелязва Франс прес.