Така през 2009 г. той не влиза в затвора, макар че на три съдебни инстанции срещу него е издадена присъда от 8 години затвор за блудство с 11-годишно момиченце.

На 12 февруари 2007 г. Ангелов е задържан от двама полицаи в момента, в който се гаври с детето в къща в село Луково - същото, край което сега бе намерен трупът му.

Разследващите веднага установяват, че той вече е осъждан два пъти - за кражба и изнасилване. По първата присъда е реабилитиран по право, а по втората условно предсрочно освободен.

Въпреки досието му и тежкото престъпление срещу малолетно дете, след като изтича 24-часовият срок на полицейския арест, Ангелов е освободен с най-леката мярка за неотклонение - "подписка", съобщи сайтът "Правен свят", който е получил достъп до всички материали по делото, съхранени в Софийския окръжен съд.

От тях е видно, че на 13 февруари 2007 г. дознател Бойка Асенова от полицейското управление в Своге налага на Ангелов "подписка". На 11 октомври същата година дознателят потвърждава същата мярка, за което Ангелов собственоръчно се подписва.

Дознанието срещу педофила е приключено и той е предаден на съд, а повдигнатото срещу него обвинение предвижда "лишаване от свобода" от 5 до 20 г. Обвинителният акт е подписан от прокурор Даниела Врачева, която обаче, въпреки тежестта на обвинението, не иска изменение на мярката му за неотклонение.

Първото заседание пред Софийския окръжен съд е насрочено за 12 септември 2008 г., на което Ангелов не се явява. То е отложено за 19 ноември 2008 г., когато той пак не е там. Адвокатката му Цветелина Иванова представя болничен лист, че той е с "изкълчване на глезена на десния крак", което става повод за поредното отлагане.

На това съдебно заседание за първи и последен път в целия съдебен процес срещу Ангелов, има искане за изменение на мярката му за неотклонение в "задържане под стража". Съдия Калинка Георгиева обаче отхвърля искането на прокурора. Тя обаче налага 500 лева глоба на подсъдимия и на следващото заседание - 21 януари 2009 г., той се явява. По-късно обаче отново отсъства, като този път извинителната диагноза е "хипертония".

На 13 май 2009 г. Росен Ангелов е осъден на 8 години лишаване от свобода, но съдът не изменя мярката му за неотклонение.

На 10 юли присъдата е потвърдена и на втора инстанция, но и този път той остава на свобода с мярка "подписка" и дори отново обжалва присъдата си.

На 22 декември същата година обаче и Върховният касационен съд я потвърждава. Окончателно.

Росен Ангелов, известен като Горския човек, обаче се укрива и така и не излежава присъдата си. Успява дори да избяга в чужбина, където живее години. Има данни дори, че е бил част от френския легион. Връща се преди около година и най-вероятно и досега щеше да е на свобода, ако не беше шесторното убийство в Нови Искър.

МВР-шеф обвини медиите за невярна информация