Целият пакет с промени, които се правят през Закона за акцизите и данъчните складове, утре ще бъде разгледан на първо четене в бюджетната комисия в парламента, предаде БНР.

В частта, засягаща подаването на декларация за доходите на починал близък, има по-детайлно разписване на правата и задълженията на наследниците спрямо първоначалното предложение.

Според окончателния вариант, предложен от правителството, се запазва задължението да се подава декларация за доходите на починал близък. За да се улесни процедурата обаче е разписан срок, в който това трябва да стане, както е и дадена възможност за корекции, в случаите, когато близките установят по-късно какви са доходите на починалия.

По време на заседание на Тристранния съвет и работодатели, и синдикати изразиха опасение, че близките няма да могат да установят доходите, които трябва да декларират и върху които трябва да платят данък, ако той не е авансово удържан. Сега финансовото министерство дава възможност това да се установява с акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Останалите ключови промени - за задължителното електронно деклариране на данъците - за бизнеса от догодина, а за останалите - от 2018 г., остават непроменени.

Също така се запазва идеята за данъчно облекчение при получаване на всички доходи по банков път и 80 % безкасови харчове.

От 2017 година ще има увеличение на акциза върху цигарите, като поскъпването им ще бъде с 10-15 стотинки.

Преките данъци и ДДС се запазват.