Това заявиха от Български Атомен Форум (Булатом) и консултативния съвет, сформиран от бившите директори на централата, по повод инцидента, при който Николов беше нападнат и бит пред дома му, предаде БТА. Според тях действителността, в която той трябва да изпълнява своите служебни задължения, от днес има "своите нови измерения".

"Това персонално посегателство е посегателство срещу безопасността на атомната централа в Козлодуй. Сигурността на експлоатацията на ядрените съоръжения е проблем, който се наблюдава от всички международни институции. Държавата следва да трябва да има бърза и адекватна реакция и да открие виновните за това деяние", се казва още в изявлението.

Междувременно Синята коалиция поиска лично премиерът Бойко Борисов да наблюдава разследването на нападението над Александър Николов. Депутатите настояха премиерът периодично да запознава парламента с напредъка на работата по случая.
В декларация от името на ПГ на коалицията Асен Агов настоя още в разследването да се включи и ДАНС, защото нападението е посегателство върху националната сигурност, а атомната централа е от значение не само за българската икономика , но и за сигурността в Европа.
"Настояваме криминалистите от Враца да установят кой е възложителят и изпълнителят на деянието. Побоят над Александър Николов може само да бъде планиран и извършен по поръчка", заявиха още от Синята коалиция.

Вчера неофициално бе съобщено, че има двама задържани заради побоя, но засега от полицията няма потвърждение или някакви подробности. От МВР обаче бяха категорични, че изключват инцидентът да е опит за грабеж.
Днес обаче от комисар Росен Иванов - директор на Областната дирекция на МВР във Враца отрече да са задържани хора, предаде БТА. Разпитват се широк кръг хора, предимно от криминалния контингент, но след установяване, че нямат съпричастност към случая, се освобождават, уточни комисарят.

Според една от версиите най-вероятно става въпрос за сплашване чрез поръчков побой поради отказа на АЕЦ “Козлодуй” да произведе допълнителни количества ток за свободния пазар, съобщи в. "24 часа". Централата дава 90% от произвежданата електроенергия за свободния пазар на ниски цени и е възможно да става въпрос за засегнати интереси на фирми. Имало недоволни, които не са били допуснати до квотата на централата за свободна продажба на ток. Само ден преди нападението от АЕЦ съобщиха, че запазват стабилни позиции на свободния пазар и нямат намерение да прекратяват доставките си.