Писмото на пловдивските съдии ще бъде обсъдено от ВСС в четвъртък, предаде БНР.

64 пловдивски съдии се подписаха под искане до кадровиците, в което настояха  да вземат отношение по повод твърденията в медии, появили се след номинацията на шефа на Окръжния съд Сотир Цацаров за главен прокурор. Според магистратите се прави внушение, че в пловдивския съдебен район е "най-силна концентрацията на нарушения на правото на свобода и справедлив процес".

"Очевидно е, че нападките срещу колегите са свързани с кандидатурата на Цацаров за главен прокурор. Аз съм в седмѝцата, която издигна г-н Цацаров, и съм се подписала под предложението, защото това е един юрист, който смятам, че трябва да бъде издигнат", коментира Георгиева.

Тя открито заяви, че бившите й колеги от Пловдив имат право и подчерта, че този съд работи като швейцарски часовник.
"Вие какво бихте предложили - да оправдаваме престъпниците ли, които са извършили престъпление, съдът е арбитър, но той трябва да раздава присъди с точни, адекватни наказания", добави членът на ВСС пред БНТ.

Като източник на незаслужените, според тях, критики, съдиите сочат адвокатска кантора - тази на известния Михаил Екимждиев, която е спечелила близо 80 дела в Страсбург.
Според него обаче по-защитена от престъпност държава не бива да се постига за сметка на закона и конституцията.
"Не се знае дали невинни хора няма да попаднат в затвора заради нечия ефирна слава или по-добри статистики. Никой не отрича, че каквото и да се говори сега, става дума за избора на следващ главен прокурор. Очевидно, че реакцията на колегите на Сотир Цацаров цели да поизлъска неговитя повехнал напоследък публичен имидж", коментира Екимджиев, който е председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Пред "Правен свят" той съобщи за списък с общо 73 осъдителни решения на Страсбург, които са по дела, заведени само от две адвокатски кантори в Пловдив и само по повод на нарушения, констатирани в практиката на пловдивските съдилища. Голямата част от делата в този списък са за нарушено право на свобода и сигурност и нарушено право на справедлив процес. Осъдителните решения на Съда в Страсбург за периода 1992-2011 г. са 395.

"Нищо чудно при една проверка да се установи, че някои от пловдивските съдии са съдии-рецидивисти, станали причина за многократно осъждане на държавата в Страсбург за еднотипни нарушения", коментира адвокат Екимдижев.

Преди седмица в отворено писмо юристи поискаха в критериите за главен прокурор да бъде включена и информация за осъдителни решения срещу България на Европейския съд по правата на човека. То засега не е предмет на обсъждане от ВСС.