Вчера от Националната пациентска организация огласиха трагичната история на 51-годишния шофьор Манчо Гълъбов. Операцията по коронарографията му е направена в частна клиника в Пловдив. В смъртния акт като причина за смъртта пише "гноен сепсис".

Прокурорите ще изискат медицинския одит от агенцията, която го е извършила, за да преценят дали има достатъчно доказателства за допусната лекарска грешка, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галин Гаврилов пред БНТ.

До момента обвинението не е работило по случая, защото никой не е подал сигнал. Ще бъдат проверени всички над 50 операции, извършени на Манчо Гълъбов.
Ако се докаже лекарска грешка, ще бъде повдигнато и обвинение. По закон за такова престъпление наказанието е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Неотдавна от Националната пациентска организация огласиха друг случай, при който след коронарография мъж от Провадия загуби ръката си. В началото на август Изпълнителната агенция "Медицински одит" откри редица нарушения при лечението на Милко Михалев. Варненската районна прокуратура се самосезира по случая. Вчера обаче медиците, извършили коронарографията, отхвърлиха обвиненията.

Не сме далеч от мисълта след поредната глупава изцепка на т.нар. пациентски организации, и по-точно техните предводители, да ги дадем под съд за насаждане на омраза към лекарите, заяви тази сутрин проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия към Българския лекарски съюз.
Да, лекарите правят грешки, съдят ги, но не и да се иска кръв. Аз чух, че съпругата на пациента, на който му ампутираха ръката, иска да убие лекаря, каза още Миланов.