Пред журналисти в Националния пресклуб на БТА управителят на специализираната болница за кардиология във Варна доц. д-р Спас Спасков (бивш директор на "Пирогов") заяви, че няма основание да се демонизират нито методът на коронарографията, нито екипът в клиниката, извършил процедурата.

В началото на август Изпълнителната агенция "Медицински одит" откри редица нарушения при лечението на Милко Михалев.

Медиците от Варна представиха пред журналисти хронологията от постъпването на мъжа на 8 юли до изписването му на 9 юли. Те посочиха, че коронарография, заради която се твърди, че пациентът е загубил впоследствие дясната си ръка, е изписана по необходимост и е извършена правилно.
Това е диагностичен метод, чрез който се разбира дали в артериите има плаки или стеснения, а пациентът е предразположен към инфаркт и затова направихме процедурата, обясни кардиологът д-р Ина Парашкевова. Чрез нея  се визуализират кръвоносните съдове на сърцето чрез впръскване на контрастна материя.

От клиниката отрекоха, че манипулацията е изписана, за да се източат пари от НЗОК. Пациентът не е имал оплаквания по време на престоя си, а лекуващите го не са открили нередности при извършените манипулации и проблеми в здравословното му състояние.

Тридесет часа след като е бил изписан от болницата, Михалев се е върнал заради изтръпване на дясната си ръка, която била пристегната с бинт. Тогава лекарите са го препратили към съдовата хирургия на болницата "Св. Марина" във Варна.
Екипът на клиниката заяви, че не могат да предполагат как са се появили усложненията на пациента, дали е спазвал изискванията да не натоварва ръката си, както и какви действия са предприели колегите им от "Св. Марина".

За пет дена в болница Св. "Анна" Михалев е опериран четири пъти, но опитите на варненските лекари да спасят ръката му са неуспешни. На 20 юли дясната му ръка е ампутирана в болница "Токуда" в София.

Милко Михалев е баща на 2 деца. По професия е шофьор.

По-късно от Националната пациентска организация остро възразиха срещу опитите да се прехвърля вината върху Милко Михалев за ампутацията на ръката му. Това се посочва в информация, разпространена от организацията до медиите.
Считаме, че е цинично безпрецедентната загуба на крайник да се отдава на това, че пациентът е подлагал ръката си под главата след интервенцията и че умишлено не е спазвал дадените му указания, както беше внушено на дадената днес пресконференция, заявяват от пациентската организация.
В позицията се посочва още, че в клиниката не е извършена прогноза на риска, както и оценка на лабораторните и образнодиагностични изследвания. Националната пациентска организация изразява надежда, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу виновните в най-кратки срокове.