Това е установено при проверка на Върховната административна прокуратура през лятото.

Проверката бе проведена от регионалното министерство (МРРБ) под надзора на държавното обвинение. Тя започна в края на юни и резултатите от нея бяха оповестени в понеделник.

Статистиката показва, че 112 морски плажа са дадени на концесия или под наем. На 92 плажа са установени 730 нарушения на договорите, някои от тях драстични. Глоби или прекратяване на договорите обаче няма.

Само на плаж "Корал" са установени 10 незаконни строителни разрешителни, които са протестирани пред съда. Четири от исканията на държавното обвинение за прекратяване на разрешителните са уважени.

Най-сериозните
нарушения са на плаж "Слънчев бряг север". При законово задължение да се осигурява 50% площ за свободно плажуване, там площта е 38% и ползващите без пари ивицата почти не могат да влязат в морето. На пясъка има поставени с 1.3 декара повече от записаните в концесионния договор преместваеми търговски площи и с 3.1 дка над допустимите допълнителни обекти като батути, места за масажи и др.

Много тежки нарушения на договорите са установени още по плажовете в Бяла, Поморие, Черноморец, Созопол, Лозенец, Несебър, Бутамята (Синеморец), Смокините, Ахтопол, Чайка и Китен. На ивицата на Кранево също са намерени тежки нарушения.

Общо по цялата плажна ивица са поставени 13.7 декара незаконни търговски площи.
Тежки нарушения има и в Бургас. На централния плаж в морския град има близо 300 квадрата незаконни преместваеми обекти и незаконни будки с обща площ 1.1 декара. Подобно е положението на плаж "Бургас – север", където има 1.5 декара незаконни места за търговия.

На централния плаж в Поморие, където е разположен цял незаконен базар с площ от 1.665 декара.

Резултатите от проверката

Непосредственият достъп до плажовете по българското Черноморско крайбрежие не се осъществява свободно и безплатно за гражданите, в рамките на законовите изисквания за това.

Общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, поставени върху територията на проверените морски плажове и на допълнителните търговски площи, надвишава площта, посочена в закона.

Зоните за разполагане на платени плажни принадлежности не са равностойни като достъп до морето със зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности.

От дирекция "Концесии" при регионалното министерство са изпратени писма до концесионерите да отстранят нарушенията. Ще се налагат глоби, ако нарушителите не отстранят проблемите в поставения им срок.

Прокуратурата обаче напомня, че в определена част от концесионните договори е предвидено, че при нарушение се прибират веднага парите от банковата гаранция.