Това каза пред bTV и Нова телевизия министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод отстраняването от длъжност на шефа на лечебното заведение вчера.

По думите й сумите, за които са открити нередности, са различни.
„За много обществени поръчки са установени нарушения, както по Закона за обществените поръчки, така и при прилагането на наредбата за малки обществени поръчки. Без да са използвани правилата са провеждани някакви процедури, като са сключвани договори без абсолютно никакво правно основание”, обясни Атанасова, цитирана от "Фокус".

Здравният министър изтъкна случай, в който фирма е спечелила обществена поръчка, без изобщо да е била поканена да участва в търга и изрази надежда прокуратурата да успее да установи как е успяла да спечели.

Вчера министър Атанасова мотивира решението си да отстрани проф. Раденовски с констатираните нарушения от Агенцията за държавна финансова инспекция и санкциите, които ще бъдат наложени на лечебното заведение и лично на него. Става въпрос за 7 акта, 5 от които лично на проф. Раденовски и 2 на търговското дружество "Пирогов". Санкциите все още не са уточнени като размер.

По думите на Атанасова все още не са връчени наказателните постановления нито на бившия директор, нито на "Пирогов" като търговско дружество, съобщи "Фокус". Глобата по всеки от актовете може да бъде до 100 хиляди лева, а нарушенията, които са установени, и финансовите суми, които стоят зад тях, са за около 700 хиляди лева, обясни министърът на здравеопазването.

На мястото на Раденовски временно е назначен доц. Стоян Миланов. Конкурс за директорското място ще бъде обявен веднага, по думите на Атанасова.