Освен това в Куала Лумпур поддържали "сценарий", създаден в Южна Корея, според който агенти, изпратени от Пхенян, убили 46-годишния Ким Чен-нам - по-стар заварен брат на лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Официалната севернокорейска агенция КЦТА описа събитията по следния начин:

Малайзия първоначално уведомила Пхенян, че човек с дипломатически паспорт починал от сърдечен удар на летището в Куала Лумпур на 13 февруари. По-късно Малайзия бързо променила позицията си и започнала да усложнява въпроса. А тази промяна настъпила, след като в Южна Корея се появили съобщения, че мъжът, оказал се Ким Чен-нам, бил отровен.

КЦТА подчертава това, че "нечестните действия" на малайзийската страна съвпаднали с "конспираторския рекет срещу КНДР", предприет от властите в Южна Корея.

"Най-голямата отговорност за неговата смърт носи правителството на Малайзия, тъй като гражданинът на КНДР е починал в неговите ръце", се казва в съобщението.

Съвместно разследване?

По-късно днес Северна Корея поиска от властите в Малайзия да бъде проведено съвместно разследване на обстоятелствата около смъртта на "гражданин на Северна Корея". (Пхенян още не е потвърдил официално, че мъртвият е Ким Чен-нам).

За тази стъпка пак съобщава КЦТА. Според съобщението й Пхенян е готов да изпрати в Малайзия "група квалифицирани юристи".

Пояснява се още, че КНДР, която няма да позволи на никого да накърнява престижа на страната, "внимателно ще следи действията на Малайзия".

Севернокорейски дипломат бил хванат от камери на летището

Служител на посолството на КНДР в Малайзия е идвал на летището на Куала Лумпур в деня на смъртта на Ким Чен-нам, съобщи днес телевизионният канал "Ченъл нюз Айша", цитиран от ТАСС.

"Дипломатът е попаднал в обсега на камерите за видеонаблюдение, инсталирани на летището. Той е изпращал там четирима граждани на КНДР, отпътували за родината си, които са заподозрени за причастие към убийството на Ким Чен-нам", съобщава тв каналът, цитирайки източник от полицията на Малайзия.

Вчера малайзийската полиция обяви, че търси за разпит севернокорейски дипломат и служител на севернокорейската държавна авиокомпания във връзка с убийството на. Според шефа на полицията Халид Абу Бакар и двамата са в Малайзия, но той не можа да потвърди дали те са в посолството на КНДР в Куала Лумпур.

До момента полицията е идентифицирала общо осем севернокорейци, заподозрени във връзка с убийството. Един от тях е задържан.

Малайзия отхвърля искането на Северна Корея тялото на убития да бъде предадено пряко на посолството. То според нея трябва да бъде предадено на негови близки, но никой от тях не е поискал това.

КЦТА твърди също, че властите в Малайзия нарушавали международното право, като извършили аутопсия на личност с дипломатически паспорт.

Обвиненията на Пхенян засилват напрежението между двете страни, пламнало няколко дни след смъртта на Ким Чен-нам. Малайзия и Северна Корея вече отзоваха временно своите посланици.

Куала Лумпур се обърна към Интерпол

Междувременно Малайзия поиска Интерпол да обяви за издирване четирима севернокорейци, заподозрени във връзка с убийството, предаде Ройтерс.

Шефът на малайзийската полиция Халид Абу Бакар каза, че властите са изпратили и официално искане до посолството на Северна Корея в Куала Лумпур за разпит на втория секретар и на служител в севернокорейските авиолинии.