Днес цените на "черното злато" продължиха резкия си спад след вчерашното им понижение с около 4 процентни пункта. Февруарските фючърси на петрола тип "Брент" се понижават с 1,76% към 50,20 долара за барел, след като малко преди това дори пробиха за кратко под важната психологическа бариера от 50 долара до 49,92 долара за барел - най-ниско ниво от май 2009-а година.

Фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,5% до нов пет и половина годишен минимум от 47,08 долара за барел. Така само в рамките на настоящата седмица петролните цени загубиха почти 10% от стойността си.

Според проучване на банката JP Morgan и компанията Markit темпото на растеж на глобалната бизнес активност отслабна в края на изминалата година до най-ниско ниво за 2014-а година, като има забавяне както на промишлената, така и на активността в сектора на услугите, съобщава БНР.

В същото време анализатори посочват, че продължаващото насищане със суровина на международните петролни пазари предполага, че цените на "черното злато" вероятно ще продължат да падат, преди да последва известна възходяща корекция.

Петролният министър на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) Сухаил бин Мохамед ал-Мазруи сподели, че "свръхпредлагането" на петролните пазари може би ще продължи месеци и дори години. Но според него може да има възстановяване на петролните цени, ако производителките извън ОПЕК "действат рационално".

Тези негови коментари са в синхрон с неотдавнашни коментари от страна на Саудитска Арабия (водеща членка на ОПЕК), че производителите извън ОПЕК вероятно ще ограничат планираното повишение на техния добив, за да подкрепят спадащите цени.

Мазруи също така каза, че неговата страна не трябва да изпада в паника относно по-ниските петролни цени и че пазарите в крайна сметка ще се стабилизират от само себе си, добавяйки че по-ниските цени няма да отложат планираното от ОАЕ повишение на добивния капацитет до 3,5 млн. барела на ден до 2017-а година.

В същото време отворените "пут" опции, които дават възможност, но не и задължение, за продажба на фючърси на сорт WTI при цена от 50 долара за барел с доставка през февруари, достигнаха 22 537 на 2 януари от едва 193 в началото на декември 2014 г. А броят на опциите за цена от 45 долара скочи от 8 на 36 113.

Залозите за цена от 40 долара се увеличиха от 1 на 9 864. Данните на Nymex, цитирани от MarketWatch, показват още, че броят на "пут" опциите за цена от 30 долара на барел петрол с доставка през март се уличава от 34 на 2 127. А залозите за тази цена при контрактите за доставка през юни се покачват от 35 на 51 252.

В допълнение има 176 опции за продажба, залагащи на цена от 20 долара за барел американски лек суров петрол с доставка през юни. Реално петролът, който може да бъде продаден с опциите за цена от 30 долара за барел, надхвърля 1.7 пъти запасите в най-големия нефтен терминал в САЩ, този на Nymex в Cushing.