Руската бойна авиация в Сирия започна "свободен лов" на автоцистерни с петролни продукти, принадлежащи на терористите от "Ислямска държава", каза пред журналисти в Москва шефът на главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС и БТА.

Вижте снимки >>

Военни самолети на САЩ нанесоха преди два дни удар по автомобилна колона цистерни с петрол, предназначен за износ в чужбина - първи американски удар срещу схемата за контрабандна търговия, осигуряваща финансови средства за "Ислямска държава". Атакувани бяха стотици камиони цистерни, използвани за контрабанда на суров петрол, добиван от джихадистите в Сирия. 

Руски бомбардировачи Су-34 нанасят удари по обекти за добиване, преработка и транспортиране на петрол на ИД, добави ген. Картаполов.
През последните няколко дни руската авиогрупа е унищожила общо около 500 бензиновоза, нелегално превозващи петрол от Сирия за преработка в Ирак, съобщи той.

Генералът подробно разказа как за последните години ИД и други екстремистки групировки са организирали на завладяната от тях територия цял "нефтопровод на колела", карайки петрол за преработка в Ирак.

Това е един от основните източници за финансиране на терористите, посочи той, като показа и снимки, на които се вижда как стотици бензиновози се движат на колони.

Американската операция, целяща да унищожи мрежата за нелегален износ на петрол, носи кодовото име "Тайдал уейв-2" (Tidal wave-2, "Приливна вълна-2"), което напомня за съюзническите удари по време на Втората световна война срещу петролната промишленост на Румъния, навремето съюзничка на нацистка Германия.

Франция смята за необходимо терористичната групировка "Ислямска държава" да бъде лишена от източници на финансиране, заяви в парламента в Париж външният министър Лоран Фабиюс, цитиран от ТАСС.

Затова "Франция смята да нанася удари по петролните складове, които терористите използват", отбеляза той.

Отговаряйки на въпроси на депутати, Фабиюс отбеляза, че честите обвинения в медиите срещу Саудитска Арабия и Катар, упреквани, че оказват финансова помощ на терористите, не съответстват на действителността.
"Данните, с които нашите спецслужби разполагат, не потвърждават това", посочи той.

Новата руска тактика

Картаполов съобщи, че руските ВВС са нанесли втори масиран удар със стратегически бомбардировачи с далечен обсег и с крилати ракети по обекти на ИД в сирийските провинции Ракка, Дейр аз Зур, Алепо и Идлиб.

Най-съвременният тип руска крилата ракета - Х-101, може да е била използвана за първи път при въздушнитеудари в Сирия.

Само до 15 ч бълг. време вчера са извършени 59 от общо 100 планирани полета. Разрушени са 149 цели на джихадистите.

Генералът каза още, че руската армия организира съвместна бойна дейност с френските военноморски сили за борба с терористите в Сирия. По поръчение на руския президент Владимир Путин сега генщабът разработва предложения за общи действия заедно с ВМС на Франция. Те ще започнат с пристигането в близките дни на френския самолетоносач "Шарл де Гол" в Средиземно море.

Русия е засилила и всички видове разузнавателна дейност, включително космическата, в района на Близкия изток, каза още Картаполов.
"Това позволява да се откриват нови мишени сред джихадистите и те да бъдат поразявани в реално време", добави той.

"Всички удари на руската авиация се нанасят по предварително определени чрез разузнаването цели", посочи генералът.

Ще има ли общи действия?

Съединените щати в момента не координират с Русия военните си действия срещу "Ислямска държава" в Сирия, но не изключват такава възможност в бъдеще, каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от ТАСС и БТА. Кърби коментира пред журналисти изказването на френския президент Франсоа Оланд за необходимостта от създаване на голяма антитерористична коалиция с участието на водещите западни държави и Русия.

"През последните дни Русия нанесе удари в Ракка, където са концентрирани бойци на ИД. Ние приветстваме това", каза Кърби.

Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент обаче каза, че още е рано да се говори за поврат в руската стратегия. По думите му общи действия са възможни само ако Русия наистина се бори срещу ИД, а не срещу сирийската опозиция.