Документът е подписан вчера, съобщиха от пресцентъра на  Министерство на здравеопазването.

Решението за освобождаването на д-р Дечев е част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и УМБАЛ „Александровска“, което цели оптимизация на административното управление на новата структура.

Пред БНР обаче д-р Дечо Дечев заяви, че освобождаването му от поста няма връзка с процеса на сливане на болници, а има личен мотив. По думите му, сливане на болници може да стане факт, ако бъде прието като решение от Министерски съвет. А такова решение не е приемано досега.

"Никой не се е срещал с мен – от министъра до портиера в министерството. Преди два дни получих разрешение за отпуск от министерството и в момента го ползвам. Ако причината за моето махане е бъдещото обединение, защо съм единственият, който е махнат сега? Защо на мое място се назначава нов директор? По никакъв начин обяснението не кореспондира с реалността", категоричен бе д-р Дечев.

Успоредно се осъществява и сливането на Детската онкохематология с болница „Царица Йоана – ИСУЛ“.

"В момента Министерство на здравеопазването анализира всички възможности за оптимизиране на административните апарати. Навсякъде, където може да се намали административната тежест от управлението на болници – това ще бъде направено", се казва още в официалното съобщение на МЗ.

Преди дни здравният министър обяви предстоящото сливане на четирите болници.

Смисълът е ясен, когато в рамките на един двор има десет болнични администрации и всяка една струва 50-70 000 лв. месечно. Ако има година, в която държавата и финансовата система изпитват затруднения, тогава целият ресурс, който влиза в болницата, трябва да отива за лечение и за заплати на работещите”, заяви тогава д-р Петър Москов.

През октомври 2011 г. неврохирурзи протестираха заради поставени камери в операционните зали на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Те поискаха незабавната смяна на директора на болницата д-р Дечо Дечев.

"Дечо Дечев е случаен човек, който от 3 години ни тормози, принуждава ни да работим с точно определена фирма, от която да купуваме импланти", каза тогава проф. Бусарски, началник на клиниката.

След проверка на Министерство на здравеопазването обаче обвиненията срещу Дечев не бяха доказани и той остана на поста, който заема от 2008 г. Проверка на Комисията за защита на личните данни по повод камерите в операционните зали също показа, че няма нарушения.