Позицията на големите партии е срещу нарастването на нагласите за независимост на областта Каталуния.

Това съгласие е било постигнато след серия от разговори на Рахой с лидери на политическите партии в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всички сме съгласни, мнозинството от партиите са съгласни относно най-същественото, а именно относно единството на Испания, националния суверенитет, равните права и задължения на испанците и спазването на законите", каза Рахой.

Малко преди това на среща с лидера на радикалната левица Подемос (Ние можем) Пабло Иглесиас, последният заяви пред Рахой, че е против съюзите срещу онези сили, които искат отделяне от Испания, предаде Франс прес.

Иглесиас каза, че е споделил пред Рахой, че не убеден в позициите на подобни съюзи. Той каза, че единствените съюзи, които може да са жизнени, в Испания, са тези срещу корупцията и неравнопоставеността.

Това беше първа среща на Иглесиас с Рахой. Иглесиас и неговата партия защитават идеята, че Испания е страна на много нации.

Преди срещата с Иглесиас Рахой имаше среща и с лидера на десноцентристката партия Сиудаданос (Граждани) Албер Ривера, който му предложи национален пакт срещу сепаратизма в Каталуния.

Пактът, предложен от Ривера на Рахой, е от пет точки и има за цел защитата на демократичните закони, териториалното единство на Испания и на Конституцията, която може да бъде променена, но не заменена.

Пактът предвижда също и забрана на съюз с партиите, които са готови да "разпокъсат Испания".