Това стана възможно след присъединяването на отцепила се представителка на френския Национален Фронт, съобщи БТА.

"Горд съм да обявя формирането на тази група. Поемаме ангажимент да бъдем глас на народа", съобщи лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) в комюнике, публикувано в Брюксел.

Групата, кръстена ЕСД (Европа, свобода, демокрация), събира 48 евродепутати, сред които отцепилата се от Националния фронт Жоел Бержрон, избрана във Франция в листата на Марин льо Пен. В нея участват евродепутати от седем страни.

24-те депутати от ЮКИП са гръбнакът на ЕСД, а в групата са още 17-те италианци от "Движение 5 звезди" на Бепе Грило.

Формирането на тази група е тежък удар за Льо Пен, която изпитва затруднения да събере евродепутати от седем страни и за момента разчита едва на четири други европейски формации.

Фараж е известен главно с антиимигрантските си изявления и призивите Великобритания да ограничи достъпа на българи и румънци.
Преди време той дори заплаши Дейвид Камерън, че ако не спре имигрантите, го очаква поражение на европейските избори, което ще предизвика "земетресение" в Уестминстър.

Миналия месец БСП-Лондон разкритикува в открито писмо лидера на Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж за изявленията му срещу българи и румънци.