Тази промяна в Закона за административно-териториалното устройство, внесена от Любен Татарски и Георги Икономов от ГЕРБ, приеха народните представители на първо четене, съобщи БТА.

Аргументите на вносителите са, че така ще се синхронизира законодателството с Изборния кодекс, в който беше записано, че кметовете в населени места под 350 жители няма да се избират пряко. Опозицията от левицата възрази, защото така щели да се закриват служебно кметства. Сега законът казва, че кметства се закриват и по искане до общинския съвет на най-малко 25 на сто от избирателите. Съществува и по-кратка процедура - общинският съвет самостоятелно да вземе решение за допитване до населението чрез референдум или подписка.

Димчо Михалевски посочи, че от ПГ на КБ няма да подкрепят предложението, защото то вреди на хората и ще доведе до още по силното обезлюдяване и заличаване на населени места. Срещу законопроекта се изказаха и от ДПС.

„Сами разбирате, че се поставят в неравнопоставено положение хората, които към датата на изборите имат численост 349 души, а една година след това стават 360 души население. Представете си какво става оттук нататък при вземане на подобно решение от страна на общинския съвет, какви табелки ще има на тези кметства и смяната на тази табелки няма ли да излезе като реформа много по-скъпо отколкото ефектът от нея", каза депутатът от БСП Захари Георгиев, цитиран от Дарик радио.