Според свидетел на драмата преди атаката нападателите са се обърнали към минувачите с искането „да кажат на журналистите, че акцията е на „Ал Кайда в Йемен”, съобщи Агенция "Фокус".

Вижте снимки >>>

Френският президент Франсоа Оланд обяви ден на национален тарур във Франция в четвъртък и отново отправи апел за сплотяване на страната след кървавия атентат.

"Нашето най-добро оръжие е нашето единство. Нищо не може да ни раздели, нищо не бива да ни раздели", заяви държавният глава в кратко обръщение към нацията, предавано по всички телевизии.

Главната мишена на атаката е издателят - 47-годишният Стефан Шарбоние, който е бил директор на редакцията от май 2009 година и който е публикувал карикатурите си под псевдонима Шарб, заяви специалист по тероризма.

Нападателите са извършили атаката по време на седмичната оперативка на журналистите във вестника.

Трима души са пристигнали с автомобил „Ситроен” с черни стъкла. Двама от тях са слезли и са поискали от служител в лобито да ги заведе при журналистите.

Според близък до разследването източник преди да открият стрелбата, мъжете са попитали "Къде е Шарб?""Те са го убили, след което са се насочили към останалите", казва източникът.

Шарбоние е фигурирал в списъка на "Ал Кайда" с издирваните хора и се е намирал под полицейска защита.

Редакторът, който е използвал псевдонима Шарб, защитаваше карикатурите на пророка Мохамед, които възмутиха мюсюлманския свят.

През 2013 година неговото име е било включено в публикация на издаваното от „Ал Кайда” списание „Инспайър”, в която са посочени най-издирваните от терористичната мрежа хора.

В публикацията се казва, че те са издирвани "живи или мъртви заради престъпления срещу исляма".

Начинът на действие на убийците, участвали в атентата срещу френския вестник „Шарли ебдо”, спокойствието, решимостта и ефективността им са знак за това, че са преминали засилено военно обучение, заявиха полицейски източници.

"Това се вижда по начина, по който държат оръжието, по спокойното и хладнокръвно движение. Със сигурност са преминали военно обучение. Те не са просто някакви луди, които действат необмислено", казва един от полицаите.

Друго доказателство за тяхната подготовка е това, че когато първоначално са объркали адреса на редакцията, те не са се паникьосали и не са започнали да стрелят, казва друг полицай.

Анкета: Има ли опасност от терористични актове в България?