Поетът-дисидент е бил задържан на 9-и септември в 10 часа сутринта, когато започнал да боядисва паметника с розова боя.

След 10-часов престой в ареста на Първо районно полицейско управление, на Босия е била наложена глоба. Районен прокурор Евелина Христова по-късно е повдигнала обвинение по чл. 325, ал.1 от Наказателния кодекс за "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". Предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

Босия е информирал предварително за своята акция Столичната община и МВР. Още предния ден в блога си той публикувал подробно намеренията си за 9-и септември:

"Утре в 10 ч. ще отида да боядисам в розово, цвета на пацифизма, паметника на Съветската армия, а след това ще отида до американското посолство, за да боядисам и паметника на американските пилоти, загинали при бомбардировката на мирните софийски граждани през 1943-44 г."

Босия е бил посрещнат от два полицейски екипа пред паметника на Съветската армия и е бил задържан веднага, след като е започнал боядисването. 

Миналата година Николай Колев беше задържан за хвърлен домат по парламента и получи същото обвинение. Съдът обаче не уважи иска на прокуратурата и постанови, че извършеното е политически протест, а не хулиганство.

Случаят бе широко обсъждан и лидерът на БСП Сергей Станишев каза тогава от парламентарната трибуна, че "действията на Николай Колев-Босия не са хулиганство, а политически протест".

Объркване с акцията "България се извинява"

По-рано "Дневник" цитира източник от районната прокуратура, според когото лице с инициали Н.К. е бил обвинен за акцията от 21 август, когато паметникът осъмна боядисан в розово и с надпис на чешки и български - Bulharsko se omlouva!!! и "България се извинява!!!", и призив "Извинете се бе" и "Прага "68". Акцията бе по повод годишнината от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която е смазана така наречената Пражка пролет. По-късно прокурорът по делото уточни пред изданието, че се е объркал с акцията на Босия. 

Все още няма обивенени за акцията от 21 август.

Николай Колев - Босия посъветва авторите й да го правят по светло:

"На децата искам да кажа, че когато вършат нещо добро, то не трябва да се върши през нощта и не трябва да се върши анонимно. Трябва да го правят открито".  

АНКЕТА: Одобрявате ли акцията върху паметника на Съветската армия?