Оскверняването на паметника на Съветската армия в София с антисемитски лозунги е особено циничен акт с оглед на факта, че Червената армия е спасила българските евреи през Втората световна война.

Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС, коментирайки вандалски акт от нощта на 31 октомври.

Този път вандалите надминаха себе си – те изписаха по мемориала лозунги с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично, особено с оглед на факта, че през Втората световна война благодарение на нашите воини успяхме да предотвратим депортирането на евреи от България и така да спасим около 50 000 души от неминуема смърт“, каза Захарова.



По думите й, хората, оскверняващи паметници, нямат понятие от собствената си история. Тя призова българските власти да предприемат по-крути мерки, за да не се допускат в бъдеще актове на оскверняване на паметта на съветските воини, отдали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма.

Преди няколко дни бяха зацапани с жълта боя фигурите на воините на един от барелефите на паметника и върху тях беше оставен оскърбителен надпис.
Надписът не е насочен срещу Съветската армия. За изписването "100 години ционистка окупация" върху мемориала съобщи на страницата си във "Фейсбук" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Посолството на Русия в София е изразило "категорично осъждане на деянието" пред българското външно министерство.
Това не е първата вандалска проява върху този паметник. Известни комикс герои  бяха изрисувани върху руските войници на монумента през 2011 г. Две години по-късно монументът беше оцветен в розово, а през април 2015 г. паметникът осъмна надраскан с надписи в синьо и жълто.

Захариева: Спасяването на евреите е успех на българския народ

Помним историята си, това, че българските евреи не са депортирани е един от най-големите успехи на българските депутати, църква, общественост и преди всичко народ. Това отбеляза министър на външните работи Екатерина Захариева по повод думите на Мария Захарова.

„Да припомним, че опитите за депортация на българските евреи започват през 1940-43 година“, обясни българският вицепремиер.
„Тези опити за депортация се спират със силната подкрепа на българския народ и църка, тогава Червената армия не е била в България изобщо“, коментира Екатерина Захариева.
„За съжаление, след 1944 година Народният съд осъжда депутатите, които са подкрепили декларацията, част от тях на смърт, а Димитър Пешев на 15 години затвор“, посочи вицепремиерът.

На въпрос как си обяснява подобно изказване на говорителя на външното руско министерство Екатерина Захариева коментира: „Надявам се да е станало някакво недоразумение наистина. Не съм чела точно какво е казала, но това няма нищо общо с историята. Единствената държава сме, в която по времето на този черен период от световната история, евреите не само не са депортирани, но еврейското население нараства“.
 
КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой е спасил българските евреи?