Това обясни експертът от КНСБ Чавдар Христов, по повод отменителното решение на Конституционния съд за поправките, според които работници и служители могат да ползват неизползваните отпуски за минали години до 2010 г. (за 2009 г. включително) само до края на 2011 г. , предаде БНР. КС обаче не отмени новия текст на чл. 176, ал. 3 от КТ, с който се въвежда 2-годишна давност за ползването на платения годишен отпуск, след изтичането на която платеният отпуск се губи.
Промените в закона бяха една от 50-те мерки на правителството за справяне с кризата.

Преди всичко в чисто практически план хората трябва да знаят, че правата им за натрупани отпуски до 2010 г. се запазват и ще могат да ползват  занапред във времето без ограничение тези свободни дни, обясни експертът.

Другото нещо, което трябва да знаят, че съществуващият текст за двугодишна давност, който също беше оспорен, но беше оставен в сила от Конституционния съд, не засяга тези натрупани отпуски до 2010 година. Така че тези отпуски няма да се загубят и не бива да се допускат спекулации в практиката с този текст за давността спрямо отпуските, натрупани до 2010 година", обясни още Христов.

Според Чавдар Христов решението на Конституционния съд за старите отпуски има и политически последици. "Управленските и политически последици също са ясни. Самоуверената нагласа "Аз каквото кажа, то ще бъде", законът получи един заслужен урок и това решение на Конституционния съд в известна степен укрепва доверието ни в правото и в съдебна система, каза още експертът.