Това заяви премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според публикации в медиите част от парите са стигнали до Иран, което е разгневило Саудитска Арабия и други съседи на Катар от Залива и е допринесло за решението им да скъсат отношенията с Доха.

Ал Абади обаче посочи в изказване, излъчено по държавната телевизия днес, че парите още са в централната банка в Багдад в очакване на решение какво да се прави с тях.

"Нито един долар или евро. . .не са похарчени; те още са в опаковките си, наблюдавани от комитет и двама представители на катарското правителство дойдоха да проверят къде са депозирани под попечителството на централната банка", изтъкна той.

Решението как да се разполага с парите има политически аспект, има и законов аспект, то ще бъде взето в съответствие с иракския закон, допълни премиерът.

Ал Абади отбеляза, че през април властите са конфискували куфари със стотици милиони долари на частен катарски самолет, кацнал в Багдад. Той предположи, че средствата са били част от сделка за освобождаване на катарски заложници без одобрението на Багдад.

Двайсет и шестимата заложници, сред които членове на управляващото кралско семейство, бяха отвлечени по време на лов в Южен Ирак през 2015 година. Не е известно как е договорено освобождаването им. Никой не пое отговорност за отвличането, което се осъществи в район близо до саудитската граница, контролиран от свързаните с Иран шиитски милиции.

На 5 юни Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Република Мавриций обявиха, че скъсват дипломатически отношения с Доха. Те обвиняват емирството в подкрепа за тероризма и екстремистката идеология, враждебна политика и намеса в делата на арабските държави. Впоследствие към тях се присъединиха Мавритания и Коморските острови, а Йордания и Джибути понижиха степента на дипломатическите си представителства,