Марин Райков е посланик във Франция, бил е зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов.
Той е сред най-обсъжданите кандидатури от президента Росен Плевнелиев.

Марин Райков е роден през 1960 г., завършил е Международни отношения в Икономическия университет в София. Започва работа в Министерството на външните работи през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". Бил е на мисии в Белград и Страсбург.
През 1998 г. влиза в политиката като зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. От 2001 до 2005 г. е посланик във Франция. През 2009-2010 г. отново е зам.-министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов, а след това за втори път става посланик на България във Франция.

Второто най-обсъждано име за служебен премиер също е на дипломат – това е посланикът в Германия Ради Найденов. Преди това той беше посланик и в Австрия. В правителството на Симеон Сакскобургготски Найденов беше зам.-министър на отбраната (2001-2002 г.) и началник на кабинета на премиера (2002 – 2005 г.).

Намерението на държавния глава било след като реши кой от двамата - Райков или Найденов, ще бъде премиер, да предложи другия за външен министър.

Според публикации в медиите финансов министър в служебното правителство най-вероятно ще бъде Любомир Дацов, който беше зам.-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. За поста на вътрешния министър се коментират две имена – това на Петя Първанова, началник на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“ в МВР, и на Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС и настоящ началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

В интервю за австрийския "Дер Щандарт" Плевнелиев обяви, че правителството ще бъде представено във вторник в 16 часа, а от следващия ден то ще започне да работи.

"Надявам се, че то ще работи по начина, по който това бе направено в Италия от Монти (Марио). Ние трябва да имаме повече амбиции, отколкото просто да организираме следващите избори и да потисне частично кризата. Трябва да имаме положителна енергия, която в момента има в България по улиците и в интернет", казва държавният глава.