Преди началото на заседанието, както и при срещата в Сливен, имаше напрежение заради правилата за пропускане в залата- идеята бе да няма политически провокатори. Срещата бе закрита за медиите.

Национална гражданска инициатива учредяват представителите на протестиращите, които заседават в Габрово. Това съобщи един от лидерите им Ангел Славчев, като посочи, че целта е пряк граждански контрол върху държавните регулаторни органи. Сдружението ще се представлява от инициативен комитет от 7 души, предаде БНР.

На този етап партии няма да учредяваме. Това не ни е самоцел, нашата цел е наистина да има контрол и прозрачност на това, което се случва и на решенията, които взимат управляващите. Смятаме, че това е първа стъпка към разсекретяване на тези мафиотски сделки, които са правени в годините, коментира един от организаторите- известният вече сред протестиращите Ангел Славчев.

При началото на срещата тази сутрин, на входа за зала "Дружба" в хотел "Балкан", където се провежда срещата, представители на протестиращите контролираха достъпа по думите им, за да избегнат намесата на провокатори, които се опитват да опорочат действията на протестиращите. Този режим не се хареса на групата от Благоевград. Правилата в пропускане в залата обясни един от лидерите на протестите Ангел Славчев са неписани и имат единствено за цел да ограничат достъпа на хора, дошли с намерение за саботиране на заседанието. За това организаторите дойдоха със списък с имената на очакваните участници.

До гуша ми дойде от ментета! Това са хората, които са правили протестите по градовете. Изведнъж цяла България стана организатор на протестите, което не лошо, това е гражданското общество, но в крайна сметка голяма част от физическите организатори са тук. Други не можаха да дойдат поради финансови причини, коментира Славчев.

Както на срещата в Сливен в началото на заседанието бяха раздадени декларации, в които всеки да отбележи дали принадлежи към партийна структура. Ако има такива те ще бъдат призовани да напуснат, казаха инициаторите.

На тази втора национална среща дойдоха около 70 души от 35 града. Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на Пламен Горанов. Относно това защо до последно нямаше информация за мястото на срещата, организаторите посочиха, че се пазят от провокатори.