Хикс започна да работи за Тръмп, преди той да обяви кандидатурата си за президент, и беше негов доверен човек в продължение на три години, като оформяше имиджа му, управляваше настроенията му и го съветваше по почти всички въпроси, отбелязва американското издание "Вашингтон пост".

Тя имаше значително влияние във Вашингтон, беше изключително предана на своя началник, който се отнасяше към нея почти като към своя дъщеря, и се очакваше да продължи да работи за Тръмп до края на президентството му, а вероятно и след това.

Но нейните специални отношения с Тръмп я впримчиха в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори през 2016 г. и евентуално възпрепятстване на правосъдието от президента.

Обявената оставка на Хикс, макар и изненадваща, едва ли може да бъде определена като нещо необичайно за правителството на Тръмп, в което постоянно цари хаос. И все пак нейното напускане изглежда по-значително от това на някои други хора. То идва в момент, когато Белият дом е обхванат от нов смут. След оставката на Хикс, Тръмп ще бъде заобиколен от само неколцина верни хора извън своето семейство, коментира "Вашингтон пост".

Хикс обяви намерението си да напусне, след като даде показания пред конгресна комисия, по време на които каза, че при работата си в Белия дом понякога от нея се е изисквало да говори безобидни лъжи, но никога не е лъгала за нещо, свързано с разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., посочва в. "Ню Йорк таймс".

Сътрудници на Белия дом казаха, че решението й да се оттегли не е свързано с явяването й пред комисията. По думите им тя заявила по-рано, че планирала да напусне отчасти защото никога не харесвала Вашингтон.

Оттеглянето й ще съвпадне с напускането на други хора, близки до семейството на Тръмп в Белия дом.
Политическият съветник Рийд Кордиш напуска поста; прессътрудникът Джош Рафел също си тръгва; а Дина Пауъл, която беше заместник-съветник по националната сигурност, се оттегли преди няколко седмици, отбелязва американското издание.

Когато Хикс обяви оставката си, беше изтъкнато, че тя е била най-дълго задържалият се на поста директор на комуникациите на Белия дом при управлението на Тръмп. През първата си година като президент Тръмп е имал толкова директори на комуникациите колкото Джордж У. Буш през двата си четиригодишни мандата.

Анализ на института "Брукингс" показва, че в управленския екип на Тръмп е имало рекорден брой напускания - два пъти повече отколкото в администрацията на Роналд Рейгън, посочва британският в. "Гардиън".