Това обяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев. Повод за коментара му станаха думите на Даниел Вълчев от коалиционния им партньор ДБГ в телевизионно интервю, че от ДСБ са искали оставката на образователния министър Тодор Танев. Той е представител на Блока в правителството.

Още вчера Кънев заяви, че за момента от РБ не искат оттеглянето на никой от членовете на кабинета, макар да е имало обсъждане по този въпрос. 

"Какво сме коментирали на заседание на председателския съвет на РБ е отделна тема и не съм аз човекът, който изнася подобна информация. Боя се, че в случая проф. Вълчев леко злоупотреби с присъствието си там без да е председател на партия", каза днес лидерът на ДСБ.

Като дребнотемие определи той твърденията на Вълчев, че министър Танев е уволнил кадри на ДСБ и това е подразнило партийното ръководство. Кънев призна, че подобни случаи има, но по думите му те не са повод за политическо решение.

Той съобщи, че предстои обща оценка в РБ на работата на техните и останалите министри в кабинета. Кънев уточни, че е имал разговор в събота с премиера Бойко Борисов. Неговата категорична позиция била, че работа на Блока е да оцени министрите си, както и, ако иска, да предлага промени.
Според лидера на ДСБ очевидно се води напрегнат разговор за това как трябва да изглежда един по-консолидиран РБ.

За мястото на правосъдния министър Христо Иванов в кабинета Кънев каза: 

"Моето мнение дали той трябва да остане в правителството не зависи от премиера, смятам, че Иванов е единственият към момента гарант на съдебната реформа и без да е част от кабинета съдебна реформа няма да има. Това означава, че и моята подкрепа за правителството би била напълно безсмислена".

Радан Кънев бил доволен, че идеята му в основата на бъдещото колективно тяло на РБ да бъдат общинските съветници и кметове от коалицията срещнала подкрепа.

На 12 и 13 декември, по покана на евродепутата Светослав Малинов, се очаква представителите на Блока в местната власт да се съберат на семинар.
Кънев обаче имал информация за решение на ДБГ за бойкот на събитието.

Това е поредното напрежение между партиите на Радан Кънев и Меглена Кунева.

Кунева: Не сме искали оставката на Танев

Изпълнителният съвет на ДБГ не е вземал решение за освобождаване на министъра на образованието, а Даниел Вълчев нито за момент не е поискал оставка, на който и да е от министрите, категорична бе Меглена Кунева.коментира по-късно пред журналисти Кунева, предаде БГНЕС.

Вицепремиерът увери още, че няма никакво напрежение, създадено от Христо Иванов. Според нея той е намерил обща среда с прокуратурата.

На въпрос има ли напрежение между ДБГ и ДСБ, Кунева отговори, че ДБГ винаги е искало да има конкретни отговори по всички въпроси, което не било изненада.

Следващата седмица ДБГ ще направи оценка на министрите от кабинета, заяви междувременно депутатът Димитър Танев, предаде БТА. Запитан дали трябва да бъде снето доверието от Тодор Танев, той посочи, че това била позиция на Радан Кънев, която била съобщена на Изпълнителния съвет на РБ.

"Не мисля, че има проблеми в Блока", каза и Танев.

Той отказа да коментира дали Даниел Вълчев, който преди години вече беше просветен министър, може да смени Тодор Танев.