Това е естественият край на едно тотално провалено управление, заяви Местан и призова всички парламентарни групи трябва да декларират пред президента, че това Народно събрание е изчерпало капацитета си и има необходимост от служебен кабинет и насрочване на парламентарни избори, предаде БТА.

Според него, ако Борисов е имал друга възможност, би прибегнал към нея, за да съхрани властта си. Но явно чашата преля и нямаше никакви възможности за оцеляването му, смята той.
Най-важният въпрос е оставката да бъде съчетана с ясната заявка, че не само ГЕРБ, но и нито една друга политическа сила няма да прави опит за съставяне на правителство в рамките на 41-то Народно събрание, заяви Местан.

Според него тезата за експертен кабинет е една от най-несериозните политически тези, които е чувал от Иван Костов, когото иначе уважавал.
"Идеята, че в рамките на 41-то НС, на един парламент, който тотално е загубил кредита на доверие, може да се излъчи кабинет, е напълно несъстоятелна. Ако някой не е готов за парламентарни избори, да не скрива тази неготовност зад подобни идеи, кога ще се проведат избори, трябва да реши националният интерес, а той диктува възможно най-близката дата", заяви председателят на ДПС и посочи датата 28 април.

Той коментира, че няма съмнение, че "след предсрочните избори българските граждани ще зададат условията за съставяне на правителство на националните приоритети, един от които трябва да бъде ефективното противодействие на монополите".

"Когато на 19 май 2012 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви управлението на ГЕРБ за пълен провал, никой не повярва. Когато Доган каза, че ще има предсрочни избори, всички се подсмихвахте. Днес думите на Доган станаха част от нашата политическа реалност", заяви междувременно Христо Бисеров в изявление от ПГ на ДПС, цитиран от "Фокус".
Той обясни, че ГЕРБ не дойде на власт с гласовете на народа, а с гласовете на Синята коалиция, РЗС и "Атака". По думите му 45 чужди мандата са дали властта на ГЕРБ, а след това Борисов ги е направил свои субсидирани народни представители.

"Всъщност ние не знаем дали след два часа Борисов няма да си промени мнението и дали неговото "Да" няма да стане три пъти "Не", заяви още Бисеров.
Той призова парламентарните групи да заявят, че няма да участват в сформирането на нов, какъвто и да било, кабинет в мандата на това 41-во Народно събрание, че никой няма да се съгласи да вземе и да реализира проучвателен мандат и че трябва веднага да отидем на избори.

Бойко Борисов спасява себе си и партията си от пълен срив, коментира и председателят на "Атака" Волен Сидеров.
"Моят съвет към тези, които излизат да протестират, е да концентрират енергията си и да излъчат способни за преговори организационни, инициативни комитети, исканията им да бъдат поставени и обсъдени и от страна на парламентарно представените партии, да се направи план-програма за действие на служебен кабинет, който президентът следва да назначи. В този служебен кабинет да има представители на протестиращите, в него да няма представители на вече управлявали партии, включително и сегашната", заяви Сидеров.

Според него този служебен кабинет ще осигури честност и прозрачност на изборите, защото продължава да бъде опасно да не се проведат честни избори. "Да се направи план-програма за следващо правителство и кабинет, т.е. нещата, които трябва да се направят в България – това е търсене на сметка от предишните управлявали, които са причинили всичко това, трябва промяна на политическия и икономическия модел, връщане на ресурсите и икономиката в български ръце”, каза Сидеров.

Оставката на правителството е дезертиране от отговорност и прегръщане на политиката на БСП и ДПС. Борисов директно връчи в момента управлението на БСП и ДПС, защото отказа да решава проблемите на хората, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.