Това заяви на пресконференция зам.-председателят на ПГ на "БСП лява България" Корнелия Нинова по повод наводненията от последните дни.

Тя отбеляза, че обективните отговорности на премиера не са сега да призовава жителите да се евакуират, а да дава отговори защо нищо не е свършено, въпреки че през октомври са го предупредили за наличието на опасни и с неизвестен собственик язовири.

Нинова цитира думи на премиера:

"Булдозерът бута дигите и стават ясни собствениците. До края на декември събаряме, бутаме или съответно монтираме, ремонтираме или санкционираме, другата седмица да имам доклад и решението да се вземе до края на декември".

Депутатката отбеляза, че вече е февруари, а нищо от това не било свършено. Тя попита и сама отговори - колко от язовирите предназначени за събаряне са съборени или унищожени, колко от неизвестните собственици са намерени - нула.

"Т.е. това беше една акция на пиар, на реклама, на помпане на мускули, без зад нея да стои реално действие", коментира тя.

Нинова добави, че на фона на нови жертви, стотици домове под вода, разрушена инфраструктура имаме "изключително арогантно и цинично изказване на министъра на околната среда и водите към българите: "Свиквайте, заради климатичните промени оттук нататък ни чакат такива бедствия".

Точните думи на Ивелина Василева бяха, че "ще трябва да свикнем с това, че ще има периоди на изключително интензивни валежи, последвани от периоди на засушаване, ще ставаме свидетели на екстремни природни явления, на силни ветрове, на бури, на горски пожари – това е резултат от климатичните промени".

Депутатката от левицата я призова да отиде в Мизия и да обясни на хората поради какви точно климатични промени една седмица са си ловяли шарани из дворовете.

"Дали поради топенето на снеговете на Северния полюс или тези шарани падаха от озонова дупка", иронизира Нинова.

Лидерът на БСП Михаил Миков също определи изказването на екоминистъра, което прехвърляло всичко на природата, като крайно неприемливо.

В отговор на въпрос той заяви, че не са обсъждали въпроса за внасяне на вот на недоверие заради наводненията.

"Особено днес, когато траурът все още не е отминал и когато държавата трябва да приложи всичко, което зависи от нейните институции, от структурите, които са отговорни за облекчаване на живота на хората в тази тежка ситуация", мотивира се Миков.

Обстановката в 4 области остава много сериозна заради наводненията. Стотици хора са евакуирани заради очаквана приливна вълна в Добричко, но някои от местните отказват да напуснат домовете си.

АНКЕТА: Основателно ли е искането за оставката на министър Ивелина Василева?