Редица конституционалисти твърдят, че оставка не се гласува, а се констатира дали е дадена доброволно, смята Нинова и допълни, че с оставянето на Добрев в парламента са били нарушени конституцията и законите.

Нека КС се произнесе, ние питаме има ли теоретична опасност оставането на Делян Добрев в парламента в нарушение на конституцията да доведе до тежки последици, защото той гласува законите на страната.

Ако КС се произнесе, че мястото му не е там, какви са последиците, попита лидерът на БСП.

Нинова очерта три основни важни теми в момента - корупцията, председателството, бюджет 2018.

Тя отбеляза, че страната ни е първа по корупция в Европа и огромното мнозинство от българите смятат, че корупцията е проблем номер едно. Според Нинова всички антикорупционни усилия не са довели до резултата, който се очаква. Тя отбеляза, че дискусията върви на фона на много скандали и шуробаджанащина.

Според БСП причините са че, политическата класа през тези години не иска да се бори с корупцията, защото е част от корупцията.

Нинова акцентира и върху бюджет 2018 и обясни, че бюджетът не е счетоводство, а политика. Предлагаме алтернативен бюджет да бъде обсъден на конгреса и внесен от ПГ между първо и второ четене на закона, уточни тя.

Третата важна тема според нея е подготовката за председателството. По думите й подготовката е започнала със скандалите за кражба на плочки пред НДК и ще завърши с дискусия за цените на хотелите, в които ще отседнат гостите, за цените на подаръците.

Къде са политиките, лидерството на България, националният интерес на България, попита тя и допълни, че е необходима дискусия на конгрес. Тези събития според нас са достатъчно сериозни, за да бъде свикан конгресът на партията и да се обсъдят.

Предложението е конгресът да бъде на 28 октомври с темите " БСП - алтернатива за България", "Председателство - възможност за България", издигането на Сергей Станишев за президент на ПЕС и "Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост".