Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди промени в Кодекса на труда, предложени от депутатите от Коалиция за България Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева, съобщи Агенция „Фокус”.

Промените предвиждат осиновители, които осиновят дете до 5 г., да имат право да получават майчинство. Досега този срок бе 2 г.

„Промените са в унисон със стратегията за изваждане на деца от институции. Възрастовата граница от 5 г. е въведена, заради задължението от 5 г. детето да се включи в предучилищното образование”, обясни Жара Пенева. Тя допълни, че около 500 лв. на месец струва отглеждането на дете в институция, а майчинството е почти наполовина на тази сума.

„Почти всички социални партньори одобряват идеите за промени в Кодекса на труда, каза социалният министър Хасан Адемов. Според него има сериозни бележки по начина, по който се предлагат промените в член 163 и член 164, които визират новия вид отпуск за социална адаптация и отглеждане на дете при пълно осиновяване. Бяха изразени сериозни бележки по начина, по който се предлага решаването на този въпрос – защо точно до 5-годишна възраст на детето, след като осиновяването е възможно до 18-годишна възраст, попита той. 

"Няма осигурителен риск в Кодекса за социално осигуряване и това поражда сериозни съмнения за това дали има законови основания за изплащане на този вид обезщетение. Всички тези въпроси са решими между първо и второ четене на законопроекта”, каза още социалният министър.

Попитан за минималната работна заплата, той каза, че този въпрос не е включен в дневния ред на днешното заседание на НСТС и предстои да бъде разгледан на следващото.

Синдикатите подкрепиха предложената промяна.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” заяви, че не се интересува от икономическия ефект на промяната. Интересува ни човешката страна на нещата, посочи той.
От КНСБ заявиха, че е необходимо подобряване на текстовете на предложените промени.
„Отпускът за адаптация в семейна среда трябва да бъде изведен в отделен текст, с отделни алинеи”, смятат синдикатите.

Представителите на бизнеса също подкрепиха като цяло промените и заявиха, че е необходимо прецизиране между първо и второ четене на законопроекта в Народното събрание. Румяна Георгиева от КРИБ каза, че представеният законопроект не е изчерпателен. Трябва да се подобри формата, допълни тя.

Тристранният съвет не постигна съгласие по въпроса за единната сметка за плащане на задължения към държавата.