Ще дават майчинство за осиновени деца до 5-годишна възраст

Бизнес, синдикати и правителство постигнаха почти пълен консенсус относно даване на майчински на родители, осиновили дете на възраст до 5 г. Родител ще има право на 365 дни платен отпуск до навършване на тази възраст.

Обратно в новината

Коментари - Ще дават майчинство за осиновени деца до 5-годишна възраст | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Димитър Манолов от КТ Подкрепа заяви, че не се интересува от икономическия ефект на промяната. Интересува ни човешката страна на нещата, посочи той." Митре, и двете са важни, чоджум. Пак простейш. И двете са важни, размърдай си акъла, ако го имаш. Като жабите сте - размърда ли се една мисъл другите изчезват от екрана ви. И човешката страна, и финансовата страна са важни. Понеже финансовата страна е човешка, Митре. Ако не си се сетил, да ти кажа. И е държавна страна също така.

Че статията е неясна - е ясно. По-важното е друго - децата, родени в нормални семейства по естествен път стават във все по-неравностойно положение. Не трябва да има никаква разлика дали детето си е на семейството или е осиновено - правата трябва да са едни и същи. Ако трябва да се направи нещо - нека да се олекотят и направят по-прозрачни процедурите по осиновяване. Има много уж нормални семейства, в които детето е в неравностойно положение - например самотен или починал родител. Но никой не се и опитва да улесни живота на такива семейства, изобщо не говоря за финансова помощ. Съжалявам, може да прозвучи егоистично и грубо, но ми писна от привилегии за т.нар деца в неравностойно положение, за сметка на моето дете в "равностойно" положение.

Pesh0

Аз съм напълно съгласен да не ползвам абсолютно никаква държавна помощ за себеси и децата си . Но в замяна искам да не са длъжни да връщат вашите дългове. Ако ще ги връщат , ще трябва да ме слушате , докато навършат 18 години.

Ако никога не си гледал осиновено дете/особено взето в по-голяма възраст/ просто не пиши. На идея си нямаш колко допълнително време е нужно за адаптация/и лечение в повечето случай/ на децата.

Pesh0

не съм гледал. сина ми е на 12 години дъщеря ми на 9 месеца . знам какво съм правил, за да имам 2 деца . И не искам вие да ги правите роби . Те са свободни деца , на родители който освен 30 те ви лева друго не са вземали , и с кеф ще ви ги върна . Но не искам кифла на месеци да е виновна че на Орешарски не му стигали парите . Ама не му се намалят партийните субсидии . Не му се намалят парите за идиоти ,дето щели да четат тефтерче 2 месеца .

В случая няма никакви привилегии и много ясно е написано, че ако осиновиш детенце до 5 годишна възраст ползуваш 365 дни платено майчинство. Това майчинство се дава и на майките, които са родили свои деца- т.е. осиновяването дава почти същите права като на другите деца , само че при осиновените тези 365 дни платено майчинство се използуват до 5-тата година, а при родилите е първата година на бебето. Например ако осиновиш детенце на 4 години до 5-тата имаш право на платено майчинство. И така е справедливо. Процедурите за осиновяване наистина трябва да се облекчат и съкратят. Освен това там е необходим много строг контрол.

Браво, Браво, Браво! Спосиба! Макар цяла България да тъне в разруха, макар министерства и администрация да се управляват от отявлени престъпници, макар държавата да копае усърдно под дъното на отчаянието, тази стъпка на Експертното Правителство ни кара да вярваме малко повече в Светлото бъдеще! Дори предлагам да вземем още един милиард, че да помогнем на още 300 българи!

Luna0102

Що само на 300, нека да са поне 1000 ! Като изтеглят още 5 милиарда може даже да има и бонус - някоя червена баба да отиде на почивка в хотел на Масларката и двойно зареждане с памперси пред НДК.

..еее, да не обещаваме така щедро! На Партията силата е в разумните обещания - 1 милиард - 200 деца! Затова ни вярват - защото сме скромни и не се изхвърляме!

Моля, да се внесе законопроект, с който семейства с повече от 2 деца да се смятат за заможни и да не се подпомагат социално! Или след 3-то дете да се плаща данък! Докога българите ще изнемогваме, а ще храним цигани - потенциални търтеи и ислямски фундаменталисти?

Аз съм българка със съпруг българин и имаме 3 прекрасни български деца.За ваше сведение двете са отличници.Ако може да не ми определяте съдбата и социалния статус.Оправяме се всички заедно и се чувстваме щасливи,че сме с 3 деца.Плащаме си данъците и здраво работим.Не сме заможни, но и не просим.Държавата засега което прави за моите деца,е че им осигурява безплатно образование и теоретично безплатна медицинска помощ

Значи, държавата не ви подпомага социално, следователно горното предложение е разумно! Който няма 20 стотинки за презерватив, определено няма да има и пари за чавета!

И капитализъм направихме, частен сектор,...! Докога държава ще бъде все лош стопанин??!

Статията е написана страшно неграмотно и подвеждащо. Дано не е нарочно. Според мен коректното изписване на новината е: Една година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст.

Pesh0

Горда патко, къде е статията има словосъчетание (ЕДНА ГОДИНА) На кой ред.

То бива да си прост, бива...ама това твойто на нищо не прилича. Като си тъп и нищо не разбираш защо се мъчиш да коментираш тука

Кой е патка сам си реши... Аз поне съм потърсила информация и от други източници. Не като теб- заврял глава само в този сайт. Цитираното изречение е заглавие на статия от друг сайт. Но по същество. Наистина ли мислиш, че плащаш дълговете на моите осиновени деца . Проблемите са другаде, но явно нямаш очи за тях.

Точно това искат да кажат, ама неграмотни журналисти какво да ги правиш

Pesh0

а ти преводач , от Български на Български ли се явяваш? Поне се регистрирай , и пиши с един ник. и после нападай журналиста .

мили хора ,бадете толерантни ане егоисти,за да се изгради соцялен живот и да се изграждаме като общество.аз осинових дете и никога не сам искала каквото и да е било от никого.нека да имаме и ние някакви права за грия ,не само задалженя!

Pesh0

Нина , не нападам теб , или хора като теб. Не се чувствай засегната . Нуждата да отгледаш дете е едно от най- висшите човешки чувства. Става въпрос , трябва ли да има разлика дали детето е осиновено или не . Аз мисля че не трябва да има разлика , нито в отношението към детето нито , в парите които се полагат за него. Наши приятели , се надяват да си осиновят в най - скоро време . И смятаме да ги отгледаме .... заедно . по градини училища и така .

Честно, такива като тебе не трябва да имат деца, то бива да не вдяваш, ама от 1000 човека, само ти не разбра какво е написано и сереш глупости на всеки пост. Примири се, че винаги ще си прецакан и тия като теб, и спри!

Това добре с отглеждането на децата до пет годишна възраст. Циганетата ще получат по-добро образование как да се държат в обществото за да могат да просят по-убедително и да крадат по-незабележимо. Имам предвит точно тази прослойка от тях, която макар и мнозинство не желае да се интегрира. Другите ще търсят сега баби и дядовци да отглеждат малчуганите докато те работят и в същото време получават дивиденти от този "платен отпуск" + детските полагащи се за малчугана който ще бъде захранван с "партийни лозунги" Съжалявам, че политизирах мнението си но в дълбикия мисъл се получава точно това.

да се чете предвид а не предвит

..простено ти е, само заради картинката!....

"Тя допълни, че около 500 лв. на месец струва отглеждането на дете в институция, а майчинството е почти наполовина на тази сума. " Как ги изчислихте тези 500лв месечно? На едно дете се падат по две лелки с по 250лв заплата месечно ли? А може би изяжда 250лв на месец докато си играе с персоналната какичка олучаваща 250лв месечно?

Pesh0

Ако струва 500 лв . на месец , какво се правят че дават детски . 35 лв:) Да ги спрат . Хем няма да разправят че имаме най- голямото майчинство в европа като времетраене , и да забравят колко детски дават в европа .

Поне ясно показва схема как се източват хорсите пари, без дори да ги е срам да го обявят в публичното пространство.

Осиновителите ще имат 1 година, за да отглеждат осиновеното и да се опознаят с него. Биологичните майки имат 2 години време за това.

Pesh0

Ало , че съм неграмотен ясно . Ама я кажи къде прочете 1 година . Хората пишат за 5 години и 1 година отпуска. Което си прави 6 години.

Pesh0

Чета и не вярвам на ушите си. Сега , зарязаните циганета ще са с привилегии , при отглеждане , спрямо моето дете. Това си е дискриминация . Моето дете по малки нужди ли има ? Или като ще си го гледам сам поне го освободете , от задължението, да ви погасява кредитите. като порасне.

И ще ги "гледат" до 5 години и после хайде на улицата да просят.

Теб не те притеснява, че държавата дава 500 лв всеки месец на дете, а те притеснява, че ще започне да дава наполовина на родител? Държавата тези пари все ги дава, но какво ли не бихме направили само и само да не е на някой персонално.

Четеш, но не разбираш. Когато се осинови детенце на три години майката няма никакви права, опознава и гледа детето в извънработно време или минава в неплатен отпуск. А сега тези жени ще могат да останат вкъщи с осиновеното дете. Не ЗА 5 години, а ДО.

Pesh0

Не ЗА 5 години, а ДО. ами и теб не разбирам ? каква е разликата ? че ако реши че не иска да взема държавни пари, може да се откаже.