Това предаде Франс прес, като се позова на американски висш представител.

Решението може да разгневи Турция, която смята СЗН за терористи, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Американският президент упълномощи Пентагона да "оборудва" кюрдските милиции, колкото е необходимо, за да победят групировката "Ислямска държава" в Ракка, заяви говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

Решението е голям завой за правителството на Тръмп преди посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон на 16 май.

Досега американското правителство се съобразяваше с позицията на Турция, която е член на НАТО и стратегически съюзник на САЩ. Анкара смята Силите за защита на народа за сирийски клон на турските сепаратисти от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Администрацията на Тръмп обаче най-сетне реши да потвърди установената преди месеци позиция на Пентагона, че кюрдските милиции в Сирия са единствената сила, способна да щурмува бързо Ракка и да нанесе решаващ удар на ИДИЛ.

СЗН са авангардът на арабско-кюрдските Сирийски демократични сили, които, на свой ред, "са единствената сила, способна да завземе Ракка в близко бъдеще", каза Дейвис.

"Напълно осъзнаваме тревогите на турците за сигурността им", добави той.

Канят Турция в операцията към Ракка

По-рано вчера американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че САЩ искат да включат Турция във военните операции за освобождаване на Ракка, дори Анкара да не участва в сухопътно настъпление в прекия смисъл на думата.

Намерението ни е да сътрудничим с турците за завземането на Ракка, каза Матис на пресконференция в Копенхаген след среща на основните страни в коалицията против ИДИЛ.

Матис е разговарял с турския си колега, съобщи Пентагонът, след като обяви, че Вашингтон ще въоръжи кюрдски бойци, предаде Ройтерс.

Не е ясно как е отговорил турският министър на отбраната Фикри Ъшък. Според Пентагона двамата са потвърдили "подкрепата си за мира и стабилността както в Ирак, така и в Сирия".