Предложението е било прието със 162 гласа "за". Иванов допълни още, че ще бъдат използвани само военновъздушни сили.

Вече са взети решения по повод всички социални и финансови въпроси по осигуряването на съответния контингент от руските Военновъздушни сили, добави той.

Русия ще използва в Сирия само своите ВВС по молба на сирийския президент Башар Асад - "военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу "Ислямска държава", използването на /руските/ въоръжени сили на сухопътния театър на военните действия е изключено", уточни Иванов.

Прессекретарят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков каза, че само Русия ще участва в борбата в Сирия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" на законни основания. Той се аргументира, че провеждането на такива операции е възможно само на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или по молба на законните власти в съответната държава.

Операцията е ограничена по време; използваните видове оръжия не се огласяват, допълни шефът на президентската администрация.

"Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта Иванов.

Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация", увери висшият служител.

Иванов обърна внимание, че гражданите на Русия и на държавите от ОНД, които се присъединяват към терористичната групировка "Ислямска държава", стават все повече "с всеки ден и час" и вече са "хиляди".

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че обменя информация със САЩ за полетите в Сирия чрез новия център, създаден в Багдад. Центърът, който включва Русия, Сирия, Иран и Ирак, ще координира руското военно участие в Сирия.

Адмирал Владимир Комоедов, председател на комитета по отбрана към Държавната дума, обяви с какви самолети може да участват руските въоръжени сили в операцията в Сирия. Той изброи щурмови (по-конкретно Су-25) и разузнавателни самолети, изтребител-бомбардировачи и хеликоптери.

Попитан защо е взето решение за въздушна операция, Комоедов отговори, че на първо място такива мисии са съпровождани с минимален брой жертви, на второ - "Ислямска държава" не разполага със система за противовъздушна отбрана, и на трето - авиацията е ефективно средство за нанасяне на поражения, ако бъде използвана грамотно, особено над пустинна територия.

Русия ще има нужда от сухопътни сили в Сирия, за да охраняват руските военновъздушни бази, използвани за операции в тази страна, както и руските военни съветници и други.

Не е необходимо да прехвърляме военноморски сили в Сирия, тъй като там вече е постоянно базирана група руски кораби, отбеляза председателят на комитета по отбрана към Държавната дума.

"Впрочем, това не е единственият случай, когато използваме въоръжените си сили зад граница за противодействие на тероризма. Мнозина вероятно са забравили, но в началото на 90-те години практически правехме същото в Таджикистан", припомни Сергей Иванов.

Предишния път, когато руският парламент даде на Путин правото да изпрати войски в чужбина - през 2014 г., Москва превзе Крим, отнемайки полуострова от Украйна, напомня Ройтерс.

Асошиейтед прес предаде, че през изминалата нощ Путин е имал в резиденцията си заседание с Руския съвет за сигурност, посветено на тероризма и екстремизма.

Днес Парламентът прекъсна предаването на живо на заседанието, на което взе решението за използване на руски войски в Сирия. 
"Фактът, че Съветът на федерацията обсъди изпращането на войски в чужбина при закрити врати изглежда противоконституционен", коментира опозиционният лидер Алексей Навални в Туитър. "Може би ще изпращат да се бият там собствените си внуци?"

АНКЕТА: Как светът да се бори с Ислямска държава?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия?

НА ФОКУС: В Сирия печели... Путин!