Китайски хакери са откраднали информацията за около 25 модерни оръжейни системи на САЩ,  пише в. "Вашингтон пост".

Вестникът се позовава на поверителен доклад, изготвен от експерти за Пентагона. Хакерските атаки са били част от голяма китайска кампания за шпионаж срещу компании, работещи в областта на отбраната и срещу американски правителствени агенции.
Докладът не обвинява директно Китай в кражба на тези планове, но обяснява неотдавнашните предупреждения, отправени от Вашингтон на Пекин.

Според мозъчния тръст Борд за наука и отбрана компютърните пирати са получили достъп до плановете на ракетните системи "Пейтриът", до ултрамодерната радарна система "Иджис", до плановете на изтребителя F-18 и на хеликоптера "Блек хоук". Обект на атака са били и системите с разработките на изтребителя F-35.

Междувременно австралийската телевизия съобщи, че китайски хакери са откраднали плановете на строяща се щабквартира на австралийското разузнаване, съобщиха световните агенции, като се позоваха на австралийската телевизия. Хакерите са проникнали в компютрите на строителна фирма, изграждаща новата разузнавателна централа в Канбера, и са взели данните за етажното разпределение на сградата, струваща 630 милиона австралийски долара (608 милиона американски долара). Те са проникнали и до информацията за разположението на комуникационните и компютърните мрежи на новата щабквартира на разузнаването.

Австралийски правителствени служители отказаха да потвърдят или да опровергаят съобщението за хакерската атака.

Външният министър Боб Кар заяви, че твърденията не застрашават двустранните връзки с Китай. "Това няма никакви последици за нашето стратегическо партньорство . . . Няма да коментирам дали китайци са направили това, което се твърди, или не", каза той. Партията "Австралийски зелени" определи оповестената хакерска атака като значителен пробив в сигурността и поиска разследване по случая.

Темата "кибер-шприонаж" се очертава сред основните на срещата на президентите на САЩ и Китай другия месец в Калифорния.