Седмина от общо задържаните по време на операция "Октопод" са отведени в Националната следствена служба. Сред тях е и Алексей Петров - Трактора. Останалите шестима са: братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Марчело Джотолов – Марчело, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева.
Около 17 часа и Антон Петров – Хамстера се е предал в прокуратурата в София. Конвоиран е от служители на СОБТ- МВР до ареста на Националната следствена служба. В хода на започналата тази нощ спецоперация "Октопод", продължение на операциите „Наглите” и „Наглите 2”, Антон Петров не бе открит на посочения адрес.  На 28 януари съдът промени му мярката за неотклонение, след като бе задържан по операция  "Наглите", от "задържане под стража" срещу парична гаранция от 20 000 лева.

Арестуваният бивш служител на ДАНС Алексей Петров вече е с повдигнати обвинения, научи БТА от неговите защитници.  Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи и Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Миналата нощ в столицата бяха задържани още – Х.Н., В.Г., Ю.Н., Н.Н.,  Б.М. и Р.К. Те са в арестите с 24-часова мярка по Закона за МВР.

Според министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, арестите днес са на достатъчно добро ниво, за да говорим за акция „Октопод". Той подчерта, че МВР има данни за съществуването на стройна организирана престъпна групировка, която от десет години извършва престъпления.

Братята Пламен и Йордан Стоянови - известни като Дамбовците са собственици на "Екометал инженеринг", свързвани с това, че са били „на вход и изход” на „Кремиковци”. Тази сутрин около 6.30 ч. офисите и домовете им са били обискирани, съобщи БТА. При обиските са иззети компютър, редица документи, наложило се е офисите им да бъдат запечатани.

По думите на Цветанов утре прокуратурата ще повдигне обвинения, но все пак тя трябва да си свърши работата, съобщи БГНЕС. В момента всеки има право на мнение, но МВР, както и ДАНС, и прокуратурата се ръководят от закона и срещу лица, които са нарушили закона, смятам, че трябва да се действа адекватно“, уточни  Цветанов.

Операция "Октопод" е продължение на "Наглите" 2 и 3. Операцията се осъществява от ГДБОП, ДАНС, СОБТ, СДВР и под ръководството на прокуратурата и е започнала около полунощ.
Главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че „става въпрос за противодействие на изключително мощна и добре организирана йерархична престъпна група".

Вижте видео от операция "Октопод", предоставено от пресцентъра на МВР