При съвместна операция на ДАНС и ГД "Гранична полиция" - МВР, под ръководството и надзора на Районната прокуратура - Кула, на 17 септември, около 23.30 ч., в землището на граничното с. Големаново, област Видин, е разбит канал за незаконно прехвърляне на мигранти от България през Сърбия, в посока Западна Европа. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Задържани са двама български каналджии при опит да преведат незаконно през държавната ни граница към Сърбия общо 58 граждани на Афганистан. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ГПУ-Брегово.

Двамата български каналджии са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок от 72 часа. Процесуално-следствените действия продължават в насока установяване и документиране на съпричастността и на други лица към случая.

Нова акция срещу нелегални имигранти се провежда в центъра на София. По първоначална информация, до момента задържани са около 50 - 60 души без документи за самоличност.

Операцията се провежда в района на "Женския пазар" и улица "Княз Борис I", където преди няколко дни един сириец бе убит.

За шест месеца "Гранична полиция" е задържала близо 19 000 мигранти, но тук остават много малко от тях, съобщи вчера  зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.