Това съобщиха дипломати пред световните агенции, цитирани от БТА.

11 от 15-те страни членки са подкрепили кандидатурата на португалския експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците Гутериш, две са били против и две - без мнение.

По последни данни след него са нережда сърбинът Вук Йеремич – бивш председател на Общото събрание на ООН и ексвъншен министър, който получава 8 гласа „за”, 4 „против” и 3 „въздържал се”.

На трето място е Сусана Малкора – първи дипломат на Аржентина, чийто резултат е (8/6/1).

Четвърти е бившият президент на Словения Данило Турк - (7/5/3).

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отива от трета на пета позиция. Тя е получила 7 гласа "насърчавам" и 7 "не насърчавам". Един е без мнение.

След нея се нареждат македонецът Сържан Керим (6/7/2), новозеландката Хелън Кларк (6/8/1) и костариканката Кристиана Фигерес (5/8/2).

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов изпрати писма в подкрепа на Бокова до премиерите на пет държави от Съвета за сигурност, определяйки я за една от най-силните кандидатури. В тях той изрази убеденост, че "70 години след основаването на Организацията е настъпил моментът този пост да бъде поверен на представител от Източноевропейската регионална група".

Действията на Борисов дойдоха, след като режисьорът и бивш депутат Евгений Михайлов прати писмо срещу Бокова до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН и до всички посланици в ЮНЕСКО. В него се посочва комунистическото минало на Бокова и и се прилагат всички негативни публикации спрямо нея през последната година у нас и в чужбина.

По неофициална информация на БНТ посланиците на държавите членки на Съвета за сигурност са коментирали писмото на Михайлов и това е повлияло негативно върху днешното гласуване за нея.

Междувременно правителството реши да смени българския посланик в ООН Стефан Тафров. От Външно министерство обясниха, че вторият му мандат му е изтекъл през март и вече е бил удължен с шест месеца.
Новият ни посланик в ООН ще е Георги Панайотов, завършил Московския институт за международни отношения.

Има ли шанс жена да оглави ООН?

За поста в ООН останаха да се съревновават 11 кандидати - шест мъже и пет жени. Седем са от Източна Европа.

Организации на гражданското общество и близо една трета от 193 страни членки на ООН, водени от Колумбия, настояват за избирането на жена на ръководния пост, отбелязва Ройтерс. Четири от тези страни - Япония, Испания, Уругвай и Венецуела, са в Съвета за сигурност. Но надеждите за жена начело на ООН изглежда увяхват.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви тази седмица, че това е защото "някои, които толкова гръмко говореха за необходимостта да бъде подкрепена жена, не го правят когато настъпи часът за гласуване".

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Новият генерален секретар на ООН ще смени официално на поста южнокорееца Бан Ки Мун на 1 януари 2017 г.