Кеслер разговаря днес с Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Миналата седмица Апелативният съд произнесе оправдателни присъди по делото „САПАРД” за бизнесмена Марио Николов и останалите подсъдими, обвинени за пране на пари, източени по европрограмата. На първа инстанция те бяха осъдени, но по-висшите магистрати решиха, че в обвинението има грешки и не е доказано.

"Присъдите не са нещо, което е Божия воля. Трябва да бъдат анализирани и ние от ОЛАФ ще го направим. Случаят започна след разследване на ОЛАФ и на Германия. Можем да си извлечем поуки от случая "Марио Николов", добави Кеслер.
"Случаят е показателен за българската съдебна система и трябва да се разбере как е възможно по едни и същи доказателства едни лица в една държава да са осъдени, а в друга държава да има оправдателни присъди. Трябва да видим дали това е проблем на законодателството, има липси в разследването в едната държава, или има проблем с капацитета на съдебната система", каза още директорът на ОЛАФ.

По думите му няма смисъл от разследване в две държави по един случай, защото това е загуба на ресурси и време.
"Или в Германия, или в България решението на съда е нечестно. Този случай работи в полза на предложението в Договора от Лисабон и разработващото се от ЕК предложение да има за такива случаи европейски прокурор, който да отговаря и да има един единствен процес.
Така той обяви, че ЕК иска да създаде прокурорски екип за борба с измамите в целия Европейски съюз. Бъдещият екип ще бъде съставен от група прокурори от всички страни-членки, както и от мрежа от прокурори вътре в самите държави. Идеята обаче ще се обсъжда следващата година от европейския парламент, уточни Кеслер.

Бойко Борисов подкрепи идеята за европейски прокурори също каза, че е споделил с Кеслер тревогата от присъдата по делото "САПАРД". Той уточни, че управляващите ще изчакат последната инстанция, но все пак коментира случая.

"Доказателствата по делото, които бяха дадени в съда, не са от нашата държава, а от ОЛАФ. Съдията по делото беше един от хората, които беше най-против министър Цветанов. Със същите доказателства в Германия хората бяха осъдени. Самите съдии в България на първа инстанция дадоха 12 години осъдителни присъди. Тези същите хора пък бяха спонсори на БСП (Марио Николов и съдружникът му Людмил Стойков - б.р.). Спонсорите на БСП са оневинени", заяви премиерът.
Той припомни, че минути след присъдата говорителят на ЕК Марк Грей излезе със становище.

"И ОЛАФ, и всички в Европа отчетоха, че новият ВСС е избран по един действително прозрачен начин. Трябва да се даде на новия ВСС един толеранс от време да покажат на хората всичко, което правят", каза още Борисов.