Атанасов е обвинен, за това че на 9 декември 2002 г., в София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - министър на образованието и науката на България, е превишил властта и правата си. Той е извършил действия, които влизат в компетентността на министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Варна, пише в съобщение на прокуратурата, цитирано от БТА.

Атанасов сключил договор с "Краун хотелс" ООД (София), с който заменил недвижими имоти (частна държавна собственост - хотели "Ехо" и "Мургаш" (к."Златни пясъци" Варна) срещу поето задължение от "Краун хотелс" ООД да им бъде учредено право на строеж - върху парцел публична държавна собственост, ползван и управляван от Икономическия университет - Варна и задължението въз основа на това право да построят сграда на този терен с разгърната площ от 1100 кв.м.

От деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени, в размер на 454 166 лв., и неимуществени, които се изразяват в затрудна работа на държавните органи при упражняване правото на собственост на държавата.

По делото са разпитани 11 свидетели. Към момента на Атанасов е наложена мярка за неотклонение - "Подписка".

56-годишният Владимир Атанасов е бивш министър на образованието в правителството на Симеон Сакскобургготски. Той заемаше поста от 24 юли 2001 година до 17 юли 2003 година. От 2004 до 2008 година беше посланик в Словения.
Атанасов е завършил българска филология, работил е като учител и преподавател по методика на образованието в Софийския университет "Св. Климент Охридски".