Обвинението е за международен трафик на близо 9 килограма кокаин. За това престъпление бразилският закон предвижда наказание до 20 години затвор. 

Щангистът бе задържан на летището в Сао Пауло през месец октомври с кокаина в багажа му и оттогава е в затвора, без повдигнато обвинение.  

Официално обвинението вече е повдигнато и качено като съдържание на сайта на Министерството на правосъдието на Бразилия, съобщи БГНЕС. 
Вижда се обаче само номера на делото, а текстът не може да бъде прочетен, защото информацията по него е конфиденциална.
Прокуратурата най-вероятно е обявила колко години затвор иска за българския гражданин, а съдът ще трябва да излезе с решение по въпроса за това дали 36-годишния олимпийски шампион ще остане зад решетките или ще бъде пуснат под гаранция, в зависимост от исканията на адвокатите на бившия спортист.

Наркотикът бе укрит в специално приготвени тайници в три куфара, докато Боевски и дъщеря му Сара се готвеха да отлетят през Мадрид за България от летището в Сао Пауло.

 Вчера олимпийският шампион по вдигане на тежести е изслушал четенето на обвинителния акт срещу него чрез видеовръзка със затвора в Сао Пауло. Това е станало в отсъствието на бразилския си защитник Леандро Перейра. Той не е успял да присъства, тъй като разбрал за насроченото заседание едва 15 минути преди началото му и не могъл да се придвижи до сградата на съда.

След десет дни Гълъбин Боевски ще има възможност да изложи възраженията си срещу обвинението му за трафик на дрога в Бразилия, съобщи пред “Труд” адвокат Ивайло Дерменджиев. Бразилският съд не е насрочил дата за следващото заседание.