Той попита Мирослав Найденов има ли достатъчно компетентност и квалификация председателя на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов, предаде БТА.

Причината станаха медийни разкрития, че той няма висше образование. Преди дни 33-годишният Харизанов заяви, че е висшист от Датския колеж в София, който, според него, развивал дейност от 20 години. Оказа се, че колежът работи от 1995 г. и образованието се води полувисше. Освен това той обясни, че ще изпрати академична справка от бакалавърската му степен, което обаче все още не е направил.

"Един от най-големите умове на нашето съвремие Бил Гейтс е завършил висшето си образование едва през 2007 г. Харизанов в момента следва. Няма да правя паралел между него и Бил Гейтс, но ви давам пример за това, че дори и без висше образование хората могат да оставят следа", коментира министърът.

"Дай, Боже, Харизанов да има съдбата на Бил Гейтс", коментира Курумбашев, цитиран от "Дневник". Той обаче съобщи, че по негова информация 10 от 11-те шефове на бордовете на регионалните звена на "Напоителни системи" нямат хидроинженерно образование. "Аз, като инженер изчислителни системи, не бих се наел да оглавя такава структура. А председателят на борда на клон "Средна Тунджа" Коста Димитров е теолог по образование - вероятно е назначен да прави молитви за дъжд, за суша", иронизира депутатът.
 
Найденов обаче изтъкна, че "Напоителни системи" се управлява от изпълнителен директор, който е инженер, оперативният директор бил хидроинженер, имало и главни инженери. "Това са хората, които осъществяват оперативното ръководство", посочи министърът и допълни, че бордът има функции по-скоро свързани със стабилизиране на финансовото състояние.

Освен това той изтъкна, че от миналия ноември, когато е назначен новият състав на борда на директорите, "Напоителни системи" е изплатило огромните си данъчни задължения и задължения за доставка на горива. "Дружеството е реализирало и печалба, което е за първи път от много години", уточни министърът.

Депутатът от левицата обаче не остана доволен от този отговор. "Летят ли калинки в "Напоителни системи", г-н Найденов?", попита той, намеквайки за скандала с уволнената шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева, която се оказа с фалшива диплома за висше образование.

Според министъра обаче не могат да бъдат правени аналогии с Калина Илиева, защото тя откровено се е опитала да измами. "Георги Харизанов никога не е заблуждавал и не е представял фалшиви документи", категоричен бе Мирослав  Найденов.

Пред журналисти обаче, които по-късно му напомниха, че Харизанов е излъгал  медиите, че има висше образование, министърът се оправда така: “Той мен никога не ме е лъгал. Защо не попитате Харизанов какви неща върши на студа (има предвид работата по щетите от бедствията - б.р.), докато вие стоите тук на топло, а се занимавате с неговото образование”, предаде Mediapool.


Преди дни около Георги Харизанов се разигра и друг скандал, след като блогът „Отворен парламент“ съобщи, че той има профил в сайта за запознанства sladur.com. Шефът на  „Напоителни системи“ обясни, че е помолил ГДБОП да го изтрие - той не можел сам да се откаже от регистрацията си, защото друг бил създал профила. Снимката в него обаче изглеждаше лична.