Тя е подала множество сигнали, сега ние сме подали срещу нея, каза той, цитиран от "Фокус".
Министърът уточни, че става дума за неправомерни действия на Илиева по отношение на проекти по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Досега от министерството са подали няколко сигнала срещу Илиева.
Ще покажем госпожицата в по-особена светлина”, каза той.

Освен това вече има тълкуване на юридическата служба на ЕК, че при констатиране на нарушение при изпълнението на проект в земеделието, финансиран със средства от ЕС, изискуема да бъде не цялата сума на проекта, а само сумата за определената част от проекта, където е констатирана злоупотребата, поясни Найденов.

Миналия месец той заяви, че през целия период на управление на фонд „Земеделие” от Калина Илиева подписваните от нея документи са валидни.

Междувременно от РЗС съобщиха, че подготвят сигнал за злоупотреба с власт и търговия с влияние за организирана престъпна група в министерството на земеделието под прякото ръководство на Мирослав Найденов.
"Призоваваме всички ощетени граждани, на които е търсен подкуп от тази група, да представят данни в централата на РЗС най-късно до 15 март. РЗС смята, че когато излезе истината, Калина Илиева може да се окаже положителен за корупционната среда ентомологичен субект, а министърът на земеделието опасен трипс (болест по растенията - бел. ред.), който смуче корупционен сок от фаза вретенене до цъфтеж на всяка обществена поръчка в системата на МЗХ.
При европроектите се нахвърля главно върху последния обвивен лист, чрез който си гарантира поне 20% комисионна. Кметове от Монтанска, Хасковска и Пловдивска област знаят подробности", гласи съобщението на партията на Яне Янев.

В него се твърди още, че и други разследващи органи разполагат със сведения за корупционни практики, но истината се прикрива.
От партията изтъкват, че не приемат поредния опит на земеделския министър да се оправдава, нападайки Калина Илиева. Дали е имала диплома или не, е далеч по-маловажно отколкото корупционните действия на споменатата престъпна група, заявяват от РЗС.

През декември Янев внесе в парламентарната комисия за борба с корупцията сигнал срещу Найденов, в който се твърдеше, че е искал да участва в схема за източване на фонд “Земеделие”, но пречка за това е била именно Илиева.

Калина Илиева беше отстранена от поста изпълнителен директор, след като се разбра, че е прикривала бременността си. Премиерът Бойко Борисов разказа, че го е лъгала, че има тумор. Найденов пък съобщи, че пред него е твърдяла, че отива в Германия да се оперира от тежко заболяване, а след няколко дни е родила.

По-късно стана ясно, че дипломата на Илиева от Германия е фалшива и с нея се зае прокуратурата. Разследването показа, че документът не е фалшифициран на територията на федералната република и германските власти прекратиха проверката. Така Илиева ще бъде разследвана само в България.

Последна актуализация в 17 ч.