С многобройното си мюсюлманско население и репутация като гостоприемен дом за имигранти от около 50 националности, град Патерсън в щата Ню Джърси е идеалното място за узбекския атентатор, който прегази с пикап хора в Ню Йорк, да остане незабелязан от властите, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

29-годишният Сайфуло Саипов живеел там с жена си и трите им малки деца повече от година, преди да наеме пикапа и да връхлети с него по оживена велоалея в долната част на Манхатън - главния нюйоркски квартал-остров, намиращ се от другата страна на река Хъдзън, която го разделя от щата Ню Джърси.

При терористичния акт, извършен в понеделник вечерта, загинаха 8 души.

Според местните власти в Патерсън - град с около 150 000 жители, живее голяма мюсюлманска общност, наброяваща между 25 и 30 хиляди души. Там има над половин дузина джамии и много ресторанти с близкоизточна кухня.

В съседните на жилището на Саипов квартали има още ресторанти, предлагащи ливанска, турска и средиземноморска храна, които обслужват многобройни имигранти от европейски, африкански и азиатски страни, както и значителна испаноезична общност. По улиците изобилстват надписи както на английски, така и на арабски.

Мюсюлманските магазини в града привличат посетители от съседни щати - от Пенсилвания до Кънектикът.

Жилищният блок, в който живее семейството на Саипов, се намира близо до джамията "Омар", която е нещо като център за общуване между мюсюлманите от целия щат, но няколко членове на мюсюлманската общност заявиха след атентата, че никога не са го виждали там.

"Където и да живеем в Ню Джърси, идваме в Патерсън за храни халал (приготвени според ислямската традиция), на ресторант, за сватби или погребения", казва 30-годишният Рами Елел.

Патерсън се намира на около 30 км от северния край на дългия Манхатън и е естествен привлекателен център за имигранти, търсещи нова среда или нова работа, добавя Елел.

Градът си има проблеми - стагнираща икономика, висока престъпност, но именно имигрантите са надеждата му за съживяване, казва 77-годишната Мария Джилън.

Саипов живеел под наем в апартамент с две спални в двуетажен блок с 10 жилища.

Съседи твърдят, че той бил тих човек, който сутрин водел дъщерите си на училище, а вечерите прекарвал в тесен приятелски кръг. Той пристигнал в САЩ от родината си през 2010 г., спечелвайки зелена карта по визовата лотария. Три години по-късно, според Си Ен Ен, се оженил в Охайо за 19-годишната си сънародничка Нозима Одилова.

Друга съседка в Патерсън - Алтана Димитровска, казала пред Ройтерс, че семейството имало две дъщерички, които изглеждали на възраст между 4 и 6 г., и бебе син. Одилова традиционно носела бурка, покриваща цялата й глава, като се виждали само очите й.

Саипов поиска да разпъне черното знаме на ИДИЛ в килията >>>