Изследването на НЦИОМ е регулярно и няма външен възложител. Интервюирани са 1120 пълнолетни граждани от 10 до 15 април, като на 12 април прокуратурата обяви скандалните данни за подслушването в МВР.

Резултатите на изборните нагласи (%)


ГЕРБ  -
23,9% 
Коалиция за България - 17,5%
ДПС - 6,2%
"Атака" - 5,2% 
"Движение България на гражданите" - 3,1%

Запазват се основните тенденции по отношение на електоралната тежест на ГЕРБ и на БСП, отчитат социолозите. За последните шест месеца ГЕРБ неизменно получава по-висока подкрепа от БСП. Сред гласувалите както за ГЕРБ, така и за БСП през 2009 г., има немалко разочаровани от политиката на своите партии. ГЕРБ обаче има по-голям резерв от социалистическата партия, когато става дума за привличане на вота на бивши избиратели.

Според резултатите малко над 60 на сто от имащите право на глас българи смятат да гласуват. На тази база социолозите прогнозират изборна активност около 55 на сто. Най-висока готовност да гласуват декларират хората на възраст над 60 години, образованите и заможните, както и жителите на селата и на градовете областни центрове.

Купуването на гласове

Същевременно 11% от анкетираните признават, че биха гласували срещу заплащане, останалите 89% твърдят, че не биха взели пари при никакви обстоятелства. 4,7% от готовите да продадат гласа си посочват, че биха гласували за всеки, който им плати (това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за това), коментират от НЦИОМ.

71% от участвалите в изследването твърдят, че биха подали сигнал, ако станат свидетели на нарушения на изборите. На обратната позиция са 29 на сто. Това са предимно нискообразованите, бедните, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове и селата. 

Резултати от изследване на агенция АФИС

На този етап може със сигурност да се твърди, че четири партии ще са участници в следващото Народно събрание, независимо от обстоятелствата, които могат да се случат или биха се случили до края на предизборната кампания, предаде БГНЕС.

Данните на агенцията сочат:

ГЕРБ - 24%
БСП - 18,9%
"Атака" - 5,4%
ДПС - 5%

38.2% от хората смятат, че е малко вероятно изборите да доведат до стабилно правителство, заяви анализаторът от АФИС Стефан Георгиев.  
На въпроса кой носи отговорност за тежките последици от кризата всеки пети е посочил правителството на ГЕРБ, а 13% - управлението на Тройната коалиция. С по-малки проценти за виновници са смятани НДСВ, ОДС и кабинетът на Иван Костов, а 52% са отговорили - всички от изброените.

"Налице е голямо разочарование от елита", коментира Георгиев.

49% от анкетираните декларират, че биха се включили в нови протести, 15% биха ги подкрепили без лично участие, 34% не биха участвали лично, а под 1% не биха се включили изобщо.

Проучването е проведено между 9 и 15 април 2013 г. по поръчка на Центъра за развитие на регионите. Обхванати са 1300 пълнолетни граждани, подбрани случайно.


Бихте ли гласували за партия от съществуващите? - АНКЕТА

Как се развиват електоралните нагласи според социологическите агенции