Съобщението е от "Връзки с обществеността" на "Св. Анна". Понякога го наричат и вирус на "круизния кораб".

Вчера 38 ученици от Правец бяха приети в болници в София и Ботевград със симптоми на хранително отравяне. Децата са от различни краища на България, но учат в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.

Те са яли кренвирши с кашкавал и лютеница за вечеря в училищния стол. Първоначално бе съобщено, че децата са яли пилешко месо. От София снощи бяха изпратени осем линейки, за да ги транспортират до лечебни заведения.

Лекарите успокояват, че вирусът не е страшен и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дни. Той причинява гастроентерит и често се нарича и "стомашен грип" или "хранително натравяне". Симптомите включват, гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболие, температура/студени тръпки, мускулни болки. Обикновено симптомите продължават няколко дни, но често са сериозни.

Като цяло хората разпространяват вируса, докато продължават да повръщат и да имат диария, особено от момента, в който те започват да се чувстват болни в продължение на поне три дни, след като отшумят симптомите. Вирусът може да се открие във фекалиите в продължение на поне 2-3 седмици.

Хората може да се заразят от консумирането на заразени храни или напитки; докосването до повърхности или предмети и последвало слагане на ръцете в устата; директен контакт с лице, което е заразено и има симптоми, като грижейки се за някого, който е болен, или яденето на едни и същи храни, или използването на едни и същи прибори за хранене с някого, който е болен.

Как да се предпазваме от вируса

За да се предпазите от този вирус, трябва да предприемете следните предпазни мерки:

- Мийте си ръцете в продължение на 20 секунди, особено след като сте ходили до тоалетната, сменяли сте памперси, преди хранене или преди готвене на храна. - Преди консумация, внимателно измивайте плодовете и зеленчуците.

- Изчистете и добре дезинфекцирайте заразените повърхности веднага след заболяване, като използвате препарат за почистване, съдържащ белина.

- След заболяване, веднага сменете дрехи и чаршафи, които може да са заразени с вируса (използвайте сапун и гореща вода).

- Измийте и почистете повръщано и/или фекалии в тоалетната чиния и се убедете, че районът около нея е чист.

- Лица, който са заразени с норовирус, не трябва да готвят, докато имат тези симптоми. Те трябва да продължават да избягват да готвят в продължение на поне три дни, след като са оздравели. Храна, която може да е заразена от болен човек, трябва да се изхвърли навън.

Важно е хората да не бъркат "стомашния грип" с истинския грип, който също е най-разпространен през зимните месеци.