Децата от Правец са заразени с вирус на ”круизния кораб”

Децата които, са хоспитализирани в УМБАЛ "Св. Анна" и Инфекциозна болница, са с инфекция, причинена от норовирус, показват резултатите от първите изследвания.

Обратно в новината

Коментари - Децата от Правец са заразени с вирус на ”круизния кораб” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма вирус, който да отшумява за 24 часа. Това си беше класическо хранително натравяне. Такова е мнението на самия персонал в отделението, но у нас "парица е царица" не от вчера, а за вечни времена. Не е толкова страшно, че едопуснато, по страшна е силата, с която беше замазан случая. С отвратителна наглост, отговорни личности, органи та и медии, гушнаха своя пай и сториха нужното ...

защо няма в статията обяснение от къде идва заразата, а е оставено на читателя да се досети? Не подценявайте младежите ни, оставени на грижите на крадящи лелки и чичковци, зареждащи най-евтините боклуци при супер ниска хигиена. Това са нашите деца, нашето бъдеще, нашите заработващи хора, пенсиите ни. После защо имало безплодни двойки? Държавата плаща милиони за инвитро, за болнични, вместо да стегне инспекторите от ХЕИ и ДВСК да са всеки ден по проверки. Най-болният народ сме. РАК и ДИАБЕТ трепе народа ни още от детска възраст, заради непроверени съствки в храните- подсладители в сокове и безалкохолни, набухватели, овкусители и оцветители във всички храни, алергизиращи хората и разбиващи имунната им система, консерванти, израждащи дори генофонда на народа и непозволяващи разлагането на мъртъвците за 7 години, както е по правило и закон - гробарите ни го казаха, да не погребваме в един и същи гроб, ако не са минали поне 10 години, защото за 7г, както е по закон, все още не е разложен мъртвеца от храните с консерванти - това беше през 1999г. Какво да мислим сега след навлизането на всички западни вериги - БИЛА, КАУФЛАНД, ЛИДЪЛ....???Какви загуби ще бележи държавата с болен народ, източващ здравните каси, нетрудоспособен, раждащ перманентно болно поколение - НАД ТОВА ЗАМИСЛЯТ ЛИ СЕ ПОЛИТИЦИТЕ?????АКО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ХРАНИ НЯМАТ СЪВЕСТ? АКО ВНОСИТЕЛИТЕ ОТ ЗАПАДА ЦЕЛЯТ УБИВАНЕТО НИ??

Не е възможно да се твърди има няма месо в кренвиршите и дали то е било точно пилешко Както се казва: "Ако си ял кренвирши, то си опитал от всичко"

Децата които, са ....... са с инфекция = Децата, които са ........ имат /или са получили/ инфекция....

От цялото обяснение за открития тип вирус и начина му на разпространение е ясно, че източника на заразата е някой болен от персонала в кухнята, който докато е приготвял или сервирал храна е кихал върху нея или е пипал приборите без да си измие добре ръцете след като е бил в тоалетната. ГАДОСТ! Ето за това не ям храна, която някой друг я е приготвил, особено след като гледах едно предаване по ТВ "Кошмари в кухнята"! Трябва виновните да се кажат кои са и да бъдат санкционирани. Не може така да се хранят децата и да се разболяват!

Докато чаках роднина пред една болница, станах свидетел на следната гледка: Пред мен спря една мръсна и гнусна кола, тип баничарка. От нея слезе един немит сигурно един месец мургавеляк. Отвори задните врати, като вътре се видяха всевъзможни парцали, пластмасови шишета и какви ли не още боклуци. Този "бизнесмен" взе една двулитрова бутилка, свали капачката, обърса с ръкава гърлото и сложи в него търкаляща се по пода фуния. От една десетлитрова бутилка пресипа в двулитровата мляко, извади фунията и пак я сложи на пода. Затвори бутилката, пак обърса с един парцал потеклото отстрани по бутилката мляко и го ОТНЕСЕ В СЪСЕДНОТО КАФЕ. Ако не знаета за какво - вероятно за капучина, чай с мляко, кафе с мляко и др. екстри. После се обвиних, че не съм се сетил да заснема всичко с телефона, но толкова бях същисан, че на момента не се сетих. Та въпросът ми е : ЗАЩО МИСЛИТЕ, ЧЕ ХРАНЯТ УЧЕНИЦИТЕ ПО ПО-РАЗЛИЧЕН НАЧИН ?

КОНСУМИРАНИТЕ КРЕНВИРШИ СА НАРОДНИ ОТ 2 ЛВ КИЛОТО !!!

От толкоз дъра бъра за разни вируси стана ясно, отровени са със застояла храна. Ама да не забравите да пишете по този случай по нататък има ли осъдени виновници затова се отровили децата. Изроди долни.

Аз отровени деца не видях. Само няколко хилещи се пуберитета, придаващи си важност и в по-добро здраве от родителите им.

Ура , осъдихме ВОЛЕН , победихме корупцията , сега сме супер. Шефовете на фирмата хранеща децата са богатички и имат парички и за проверяващите , та затова ,, морски вирус,, у планината на мостовете дето ги построи дедо Тошо , а сега немоеме ги боядиса.

Аз продължавам да твърдя, че на тия поотраснали дангалаци показани по телевизията просто не им се ходи на училище няколко дни. Ъ всички или само в няколко от тях е открит този вирус? По телевизията бяха толкова сериозни, та чак не се изсмяха на загрижените за хонорарите си журналисти! Е, не е като и ние да не сме го правили. По пътя по който вървят сега, ние вече се връщаме!Спомнете си само как се продаваха въшки в кутийка по 5лв бройката или бомбите в училище!

висока температура, повръщане и обезводняване не може да се имитира. Надали някой ще разкарва линейки от друг град, без да е видял тези симптоми. Не омаловажавайте случая. Става въпрос за нашите деца. И за наказуемо хранене с боклуци на новото поколение със супер занижени хигиенни мерки. Бъдете бдителни!

голяма работа, някакви си деца се разболя ли, важното е че изповядваме евроатлантически ценности и всеки може да избере свободно сексуалната си ориентация!

Последно чета Дира тобива несериозно и сляпо да преписваш статии, ами направете малко справка да ли е достоверно. Дали така наречения круизен вирус хваща всички наред за една нощ и то деца...или тук става поредното прикриване на развалена храна за екзотичен вирус коийто по скоро се среща през лятото и то в топлите страни.....Срам вместо да се търси истината те помагат да се скрие по-добре

Според нашите лекари ако си платиш достатъчно, може и наводнение и земетресение да обясниш с вирус....

И аз разбрах ,там където Боко и Златев блъскат карти трябва тотална дезинфекция!

Някой е срал в храната, така ли

Не, станало е едно от двете: 1. Някой е докарал развалена храна и се пробутва като вирус; 2. Някой заразен от кухнята е отишъл болен на работа и си е траял, защото ако си вземе болнични, първите 3 дни болнични няма да си вземе цялата заплата (да благодарим на парламента, че прие тази поправка преди няколко години).

Помните ли как Б.Б. обещаваше това с болничните да е само до края на годината, ама не уточни до края на коя година!

а за тебе холера.

Еврогееца Сидеров да ходи да чисти повръщоци и фекалии, а не да си избира да лъска паметници.Санитар в инфекциозно отделение!

Човекът и така си работи на ползу роду.

Че може от кухнята някой да е бил с вирус може, но ако е от кухнята бая повече щяха да са със симптоми. Второ тоз вирус върви много здраво в цяла България, но никой нищо не казва по въпроса защо ли??

Защото нямаше да има за какво да се плюе. Ако е вироза няма как да наплюеш нито директора, нито Б.Б. нито Москов. Скучна работа. А истината е, че такива болести е имало, има и ще продължава да има. Просто си научете децата на някои елементарни хигиенни навици за да се минимизира риска и не изпадайте в истерия ако детето се продриска. Сега остава само до им извикат психолог.

Не всичко е елементарна хигиена драги! Хигиена и качество на храниотелните продукти. Нито едното нито другото го има. Да не говорим за качеството на храните. По мои спомени преди 1 месец бе изгонен шефа на БАБХ.

За всички вируси от такъв тип най-характерното нещо е, че те не живеят дълго извън човека, убиват се лесно с елементарни средства (сапун, одеколон, прости дезинфектанти), и не поразяват хората със силна имунна система. Последното нещо е много важно - собствената имунна система на човека да е силна и той да е по принцип здрав, добре хранен, с лични сили за съпротива при атака на вируси. Затова може 50 души да са яли храна, в която е имало вируси, но от тях 30 да са се разболели, а другите - не. При епидмии особено ясно си проличава тази работа - в един трамвай пътуват хора, трима кашлят (вирусоносители разпространяват заразата), но съвсем не всички се разболяват, а само тези, които в момента са с отслабена имунна система, или по принцип са анемични, или недохранени, или некачествено хранени (дебели хора, които не употребяват изобщо плодове и зеленчуци изглеждат много яки, но може да са всъщност кекави и да боледуват често!).

Тук съм съгласен. И ще добавя, че ако някой грипозен кихне в рейса от 30 човека ще се разболеят всички ваксинирани (но леко), 4-5 неваксинирани (но ще си го изкарат по учебник), половината от тях ще направят пневмония. Другите няма да се разболеят. Един от хиляда може да развие миокардит, а между 1000 и 2000 човека годишно ще умрат от усложненията на баналния (сезонен) грип. За сравнение първата година на "свинския" грип (чиито братовчед вилня и тази година) от усложнение умряха под 50 човека. Но, ако си спомняте паниката беше огромна, един министър щеше да влезе в затвора.

Казах ви аз вчера че са преяли ама не вервахте. Да им бяха мазнали по една филийка с мас нямаше да хванат нищо, даже са им са дигне имунитета та да станат здрави българи дето с голи ръце борят мечките.

А кренвиршите проверява ли някой какво съдържат? Какво върши Агенцията за безопасност на храните, освен да вземат заплати?

а мове да са заразени с вируса "дедо тошко",-а тя е голема лисица!!

Само дето, докато беше актуален Правец с Живков, цялата ни страна беше градина, пълна с живот, а сега... какво е?! Особено по селата... Как живеем, как се храним и т.н., и т.н...

В интерес на истината и по Живково време имаше чревни вируси и по лагерите децата се продрискваха като луди. Само че нямаше "социални мрежи", нямаше граждански комитети и НПО. На всяко кюше продаваха разни кремчета, сокове, които всички пиеха от една чаша само след леко заплакване. Нямаше еднократни антибактериални кърпички и всички пиехме вода от чешмата. А на северното Черноморие водата я караха с цистерни. В казармата вода само от локва дето не съм пил. Стига паранои, стига плюене. Нищо толкова страшно не се е случило. Тамън децата ще има за какво да си чатят докато пушат в междучасието.

деер

Ало, кукловодите!! Грип няма ...Причината за това неразположение е , че са яли развалена храна!!! Друг вариант е да е била сложена определена химия, която да повишава осмотичното налягане и проблемът е налице....

Изби рибата!!! Кое осмотично налягане са повишили? На кренвирша или на кюфтето. А ако съвсем случайно имаш предвид химия, която извлича течност от организма и предизвиква разстройство беше по-лесно да напишеш, че "някой е сипал Пургатив в манджата". Да те разберат хората.

деер

Очаква се , че всеки е учил химия, а не ,че всеки е в постоянен запек....

Аз като препия така ми се повишава осмотичното налягане, че се скъсвам да пикая...... Ама от осмоза да почнат твърди отпадъци да се изхвърлят за пръв път чувам.....

Повдига ти се щото си ял ла.на и си се заразил!

След като е открит единственият виновник - ВИРУСА, то той трябва да се накаже най-строго. Останали отговорни, както обикновено в България НЯМА.

Хайде стига. След ядене толкова деца да се разболяли от вируса? От къде са го хванали? И по начало много се съмнявам в тези експерти. Един спортист по бойни спортове след побой от двама души получава "инфаркт", друг след побой сам пада и си удря главата и получава ДВА хематома и в резултат комоциум и т.н. Трябва промяна и то голяма.

Единственото което искам е да ме осветли някой от Правец, чия е фирмата на доставчика на храна, родата му в коя партия членува, имат ли връзки с местната или централна власт и т.н. Тогава ще ми се изясни всичко за круизните кораби.

Какъв е този кораб в Правец? Нещо не е ясно. Да не повръщат от морска болест? А?

Поредната история с липса на култура сред населението - мръсни ръце, някой си отива на работа, докато още е болен самият той - при това в кухня, където се приготвя храна за деца, няма контрол, няма проверка, няма никаква отговорност за шефовете на тая фирма, която е гушнала парите за кетъринга, но е отровила клиентите си - децата в случая ... И кво?! Някой няма ли най-сетне да си направи някакъв извод, да загрее най-после, че не си играем игрички по усвояване на едни пари, а става дума за здравето и живота на хора, особено на деца, което е нещо сериозно, всъщност?! (((( И какъв туризъм правим с такива малоумници?!

вирусът се нарича безплатно хранене ! има го и във вариант безплатно образование , и безплатно здравеопазване и тнт безплатни неща .!

АБЕ КОМУНИСТИ ,КАЖЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ КОЙ Е ВИНОВНИКА

По времето на комунизма имаше един виц, в който се казваше, че ако падне ядрена бомба, да вземеш един бял чаршаф, да си го сложиш на главата и бавно да тръгнеш към гробището. При днешния комунизъм, ако ти дадат заразени кренвирши, се качваш на круизен кораб и пак бавно тръгваш към.....

ей, спасихте задн..ка на доставчика на храната. Някой въобще взе ли проба от храната?Или децата всичко са изяли, а останалото е изхвърлено.

За храната то е ясно, но от всички, които са имали някакъв досег с нея, също трябва да се вземат проби и да се анализират - за да се разбере кой е болен, и да се лекува този човек, а не да зарази и следващата група! И на всички работници с храна - снабдители, продавачи, всички в кухнята, чистачки и пр. - да им се обясни, че са просто задължени да си мият ръцете, особено след като ходят в тоалетна ... Елементарни неща! СМИтата пишат от два дни за нещо, което би трябвало всеки да научава от родителите си в първите 7 години - че след посещение на тоалетна ръцете се мият с вода и сапун! Особено ако работиш в кухня или изобщо обслужваш туристи, и най-вече - деца!!! Какво знаят тия, ако това не знаят?! Сигурно иначе им е известно (щото им е интересно!) с кого спала преслава и какво си увеличила някоя друга чалга-простакеса ... ((( Какъв позор!

Съгласна съм - на някой хора първите 7 год, липсват,те са родени на 8,

Даже като се замислиш, повечето доставчици ТРЯБВА да отговарят на разни стандарти, да имат НАССР системи и там кво си. В тях си пише кой какво, потокът с каква посока, какво се дезинфекцира, с какви препарати и в какви количества. Лошото е, че масово тия системи се въвеждат, за да има папка, която да покажем на здравните власти и никой не я чете...

Трудно може да се прочете нещо по-нелепо - "вирус на круизния кораб". Разбира се, има държави, за чиито граждани е обичайно да правят круизи из цял свят и да ги пипне "вирусът на круизния кораб". Какъв процент от нашето население обаче (още повече деца) могат да се заразят при разходка с такъв кораб - дали знае авторът на тази смехория?!?

Казва се така, понеже се проявява при големи групи хора, обитаващи относително ограничено пространство, хранят се на едно място и хигиената е затруднена (на корабите сладката вода е кът). Има и една болест, която се нарича "Легионерска болест", защото от нея са измрели група легионери на някакво тяхно събиране. Предава се през климатици, душове и пр. и съвсем не означава, че от нея се разболяват само легионери

Мери, това е название на заболяването, а не репортаж от круизен кораб ... Разни други, като "синдром на Даун", или "болест на Алцхаймер" и още стотици, съвсем не значат, че човекът си е приказвал с достойните лекари Даун или Алцхаймер, а че има симптомите на заболявания и състояния, открити и описани от тях ... Ти нещо за абстрактно мислене да си чувала случайно?! За логика, за семиотика, семантика и изобщо - за строежа на понятия и думи, изрази, терминология?! ... Леле, какъв примитив цари в главите на младото поколение?! ... Не е за вярване просто ...

Става от развалена храна. А кренвиршите хаха отдавна неса с месо. Спомням си преди 1989г. нещо съвсем друго бяха, вярно слагаха им 2% соя но такова чудо като сега да продаваш отрава нямаше. Можеше да има 10 вида колбаси но бяха истниски. А сега ядем ЕВРОГЕЙСКИ САЛАМИ!

Еврогейските салами ги правят с месо момче, този случай няма нищо общо с Европа. Има общо с едни самозабравили си измислени български бизнесмени и некомпетентни специалисти.

С месо ама друг път...

Не стига, че на децата пробутвате най-големите гадости, ами ги изкарахте виновни че са се заразили. Ей това е държава България - котило на некадърници, крадци и връзкари.

Как да се не смееш. Хаххаха цирк голям няма виновни така де само гадния вирус е виновен че го има. Ако беше вирус при термичната обработка от него нищо нямаше да остане. Следва хигиената и здравето на персонал, съдове и помещения. И хаха най-вече ГАДНИЯ КРЕНВИРШ, А ПИЛЕШКОТО НЕЩО ГО ЗАБРАВИХМЕ. Същите симтоми катодиария, втрисане, температури, главоболие ги докарват Е-тата когато са в гомели количества и съответно алергичинет им реакции от организма.

Приятелю, ако ти вдигаш температура и получаваш разстройство от Е-тата не си за алерголог. По-скоро за гастроентеролог и психиатър. Или обратното.

Я си фърли дипломата или съветника му удари един по врата да си прочете убаво страничните ефекти от химикалите. И гастроентеролога какво ще констатира, ще ми направили пълен химически анализ на акото? Като толкова си разбирач кажи ми калциевия двухлорид дългата му опутреба до какво води? Калиевия сорбат той какво прави с стомашночревния тракт? А аскорбиновата киселина до къде докарва ?

Няма хигиена в кухнята и кренвирши аз не пипам не може нещо постно ами гнусните кренвирши

Колкото пъти ходех в България на море, толкова пъти изкарвахме по 3-7 дни на легло. Дори и в "петзвездните" хотели на ол-инклузив. 5 пъти съм ходил на море в Турция/Гърция и независимо от гмежта от чужденци нито веднъж не се заразихме с нищо. Вирусите им виновни после.... Като онези шампиони от миналата година, дето разфасовали месо с антракс и междувременно правели лед и го продавали на половината южно Черноморие.... А за хигиена на персонала или храна, която не е развалена никой не е чувал....

За да прикрият далаверките на някой близък до властта, който се облажва от продаването на развалени продукти на децата, ще нарекат заболяването ако трябва и " вирус на пясъците от Марс". Няма как вирус да зарази по едно и също време и изведнъж толкова души, освен ако не е в храната или в напитка, както тиховълком се казва. А когато в храната има вирус, бактерия, стафилококи и каквото и да е, това си е хранително натравяне. Иначе великите ни специалисти от Агенцията по безопасност на храните сигурно ще кажат, че и салмонелозата не е хранително натравяне, о просто някаква бактерия. Гнусна държава.

особено помагат когато са ти набутали заразени кренвирши! Но ... спи народе с приспивни песни ...

вирусът се нарича "евроатлантизъм" !

вируса на безотговорността и мръсотията

работа ще се оправи като приемете исляма и се научите да си подмивате задника.

Не разбирам защо ти слагат минусите - точно тия, дето си подмиват задниците, за умишлено отравяне я ще ти резнат ръката, я главата.

Още вчера написах, че веднага ще обвинят вирусите, защото вирус не можех да осъдиш. Хайде сега нека да отговорят - на кой круиз са били децата и как така точно пилешките бутчета са активирали вируса.

А защо има болно дете, което не е яло в стола? Заразената храна трябва да зарази само ялите. Не търсете навсякъде конспирация, а си научете децата да си мият ръцете. Даже и в Правец.

Цяла България е пълна с болни деца. Ти по-добре ми кажи как изведнъж 30 деца се разболяха веднага след като са яли в стола. Дали защото: а) някой е докарал развалена храна и сега се крие зад вирусна инфекция (както миналата година в Банско) б) някой от персонала в кухнята е бил заразен и е заразил храната (ако наистина инфекцията е вирусна, в което изобщо не вярвам). И точно учениците в Правец да ги обвиняваш, че не си мият ръцете е малко смешно, това не са ти малцинствата в гетата (и интересно, защо пък за тях няма нито една новина, как например 30 сиганета се натровиха от пилешко/кренвирши/кюфтета?).

"круизен кораб" е в кавички, така го наричат. Стига сте се заяждали на кой кораб са били

Специално за теб - миналата година ялото ми семейство беше на круиз и имаше хора от цял свят. Никой не се разболя нито по време на круиза, нито две седмици след това. Говори ми за кавичките и за вирусите..... Тези на корабите си пазят клиентите, докато на училищата им е все тая - важното е да се вземат комисионните от доставчика, а децата така или иначе медицината безплатно ги лекува у нас, щото са под 18г.