На петима са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за рекет, а на трима - за подкуп, извършен от лице, заемащо отговорно служебно положение.
Прокуратурата ще иска постоянен арест за осемте души, на които са повдигнати обвинения, уточни Кокинов. Делото вероятно ще се гледа от новосформирания Специализиран наказателен съд.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че митничарите ще бъдат уволнени дисциплинарно.

В сряда при мащабната акция на МВР и прокуратурата бе арестувана цялата дневна смяна от 32-ма митничари на граничния пункт, включително двама началници.

Над 20 хиляди лева са намерени в служителите от задържаната смяна на ГКПП "Капитан Андреево", уточни пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.  Те са намерени в различни помещения, в джобовете на митничарите, нахвърляни като килим по земята. В дома на главния митнически инспектор са намерени 4 хиляди долара и в една каса, от която той има ключ, са намерени 4125 долара и 950 евро, каза главен комисар Калин Георгиев.
Арестуваните служители обяснили, че са намерили парите в тоалетната.   

От МВР съобщиха, че отделно от заловените пари в десетина митничари от дежурната смяна са открити по-малки суми в порядъка от 150 и 180 евро. Намерени са и 21 стека с цигари без бандерол.

Днес са обискирани домовете на двама от служителите. В единия от тях е открита каса с 5000 долара, а в другото жилище е открита същата сума, скрита под дюшек, съобщи БТА.

По думите на Кокинов операция "Митница" е подготвяна в продължение на над 3 месеца и цели пресичането на порочни практики за изнудване на преминаващите през границата и на спедиторските фирми. Градският прокурор уточни, че най-високопоставеното лице е началник на група.

"От дълго време се е практикувало очевидно. Различен е бил ценоразписът - от 5 евро до 500 евро са нашите доказателства - според вида на стоката, според вида на човека. Образно казано ставало е един недостоен пазарлък. Опитваме се да разберем в момента критериите за разпределение на парите. От самото начало очаквахме, че корумпираните членове на тази смяна са от порядъка на 6 или 8 души и честно казано "находката" надмина нашите очаквания", каза още Николай Кокинов.

По информация на Дарик радио единият от задържаните е митническият инспектор Стефан Костадинов, който има повече от 20 години стаж в системата на митниците. През 2001 година той е бил заместник-началник на Митница - Свиленград в продължение на 8 месеца.

Досъдебното производство е от 2011 година, уточни Кокинов. Групата е била следена включително със СРС, а делото се е гледало от Хасковската окръжна прокуратура. Градската прокуратура на София е поела делото с указание на главния прокурор Борис Велчев.