Това стана по делото срещу съдията Петър Сантиров, бившия министър на отбраната Николай Цонев и ексглавния секретар на министерството на финансите Тенчо Попов. Тримата са подсъдими за предлагане на подкуп от 20 000 лева на следователя Петьо Петров, който разследвал Цонев.

От сутринта днес съдът успя да изгледа само един от четирите часа запис от общо 6 срещи - този от първия разговор между Сантиров и следователя, предаде БТА. Качеството на звука обаче бе лошо и не позволяваше разговорите да бъдат разбрани изцяло. Ясно се чуваше една от репликите на съдията: "Хайде да се разберем набързо", и как Петров отговаря: "Да кажат какво искат".
В друга реплика следователят казва: "Всички трябва да са доволни, няма да контактувам с никой друг". Той заявява още, че няма смисъл да се коментира  по-малка сума от 50-60 000 евро, тъй като това била "нормалната цена".

Съдът установи разминаване в протокола и видеозаписа. В протокола е записано, че по време на срещата, състояла се в кафене, Сантиров поръчва алкохол, а следователят - кафе и минерална вода. На видеозаписа се вижда обратното. Съдиите отбелязаха, че в протокола са написани изречения, които не се разбират от звуковия файл, както и обратното - ясно чуващи се изречения не са отбелязани писмено.

След края на записа адвокатите възразиха, че на видеозаписа не са отбелязани дата и час кога е изготвен. Защитниците добавиха, че поръчката на масата в заведението "се увеличава", без да се вижда кой сервира.

През цялото време в съдебната залата беше и следователят Петров, който след това коментира, че нямал колебания за поведението си, а съдия Сантиров изглеждал притеснен. Попитан защо, след като си е поръчал алкохол в заведението, както се вижда от видеозаписа, се качва в автомобил, следователят отрече да е карал, след като е пил.

Петър Сантиров пък заяви, че се радва за това, че цяла България ще види за какво става въпрос и че всичко е пълна измислица.
"Никога не съм казвал, че Цонев ходи с куфарче из София, казвам го като съдия, казвам го и пред Господ", категоричен бе съдията.
Думите му бяха по повод свидетелските показания, които вчера следователят даде. Той заяви, че на първата им среща Сантиров му казал: “Цонев ходи с няколко милиона в София, иска да се оправя, ако искаш – казвай”.

Вижте видеото