Проектите са газопроводът Варна – Оряхово, реконструкцията на Северния пръстен и рехабилитацията на мрежата за транзит на газ, обяви министърът на енергетиката пред Комисията по енергетика в Народното събрание.

"Имаме увереността на европейските ни колеги, че това може да стане", каза Петкова, цитирана от БГНЕС.

По отношение на добива на природен газ от Черно море Петкова каза, че едно от първите решения на кабинета е било за стартирането на процедура за проучване на блоковете "Силистар" и "Терес". Официалната информация е публикувана на 18 април във вестника на ЕС.

"Вече има и компании, закупили документация за участие в процедурата", обяви министърът на енергетиката и допълни, че крайната дата за даване на предложения от компаниите е 21 септември.

Първите сондажи в блок "Хан Аспарух" пък ще започнат през януари 2016 г. Предположенията са, че в Черно море има големи залежи на газ. Очакваното количеството в блок "Нептун" е над 42 млрд. куб. м.

Сондажи на турската територия на Черно море са започнали и от страна на компанията "Шел".

За договорите с US централите


"Подписахме споразумение с двете американски централи за намаляване на цената за разполагаемост, която НЕК плаща и според това споразумение до 30 юни всички договорености трябва бъдат транспонирани в двата дългосрочни договора с централите", каза Теменужка Петкова, цитирана от БТА.
Договорът трябва да бъде подписан до 30 юни.

Петкова обяви, че към настоящия момент текстът на договора с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" е готов и е предаден за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране, предстои да се уточнят някои детайли в договора с ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

Тя посочи, че за да влязат в сила договореностите, НЕК трябва да изплати близо 750 млн. лв. просрочени задължения и намирането на тези средства ще стане чрез мостов заем с държавна гаранция, който ще бъде теглен от БЕХ.

Теменужка Петкова уточни, че преди година БЕХ е изтеглил облигационен заем от 1 млрд. лв. и тогава към холдинга са поставени определени условия.

За НЕК и либерализацията на пазара на електричество


Петкова отчете, че печалбата на НЕК  за първото тримесечие е 25 млн. лв.

"Надявам се да има светлина в тунела. Един от основните лостове за преодоляване на дефицита е именно либерализацията на пазара на електрическата енергия. Това, което правим е да намерим най-добрият модел за либерализация, който да компенсира разликите в цените чрез компенсаторен механизъм", обясни Петкова.

Тя посочи, че се подготвя сключването на договор със Световна банка за избор на модел, който да защити всички в този процес. 

За АЕЦ "Козлодуй"

Темата с удължаването на живота на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" е много важна. Това са блокове, които работят само на печалба и имаме интерес да работят възможно най-дълго, каза още министърът на енергетиката. Според нея обаче трябва да бъдат изпълнени определени условия.

Трябва да  бъде дадено разрешение от МОСВ дали да бъде извършен ОВОС. Становището им е, че не е налице такава необходимост.

"Води се и едно дело, свързано с ОВОС от зелени организации, които обжалват решението на МОСВ", обясни Петкова.

По думите ѝ, Министерство на енергетиката има възможност да укрепи правната защита на това дело.