Той се извини от трибуната на Народното събрание, че не е успял да дойде в Народното събрание в сряда, защото след заседанието на Министерски съвет е заминал за Москва, където е обсъждал енергийните проекти с колегата си Сергей Шматко.

"По въпроса за меморандума - нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите. Смятам, че съм човек, който се опитва да установи до каква степен са защитени националните интереси. Стоя зад всички свои думи и действия по отношение на подписаното споразумение от изпълнителния директор на НЕК без санкциите на Българския енергиен холдинг", каза от парламентарната трибуна Трайков, цитиран от "Фокус".

Министърът отново заяви, че на Първанов е било забранено да подписва съответния документ за споразумение, което самият той отрече.

Разказът на Трайков

"В края на деня в миналия петък имахме съгласуван и взаимно приемлив и от българската и от руската страна текст на споразумение 12, в което имаше тримесечно удължаване на досегашните документи, но нямаше ангажименти за парафиране и подписване на окончателен и фиксиран договор в някакви срокове. Оставаше да се изчисти единствено искането ни в тримесечния срок да не се започне производството на оборудване за втори корпус с оглед на дискусиите за подмяна на турбината, предвидена в проекта с по-високо ефективна такава.
В понеделник г-н Първанов дойде на заседание в кабинета ми да докладва за работата през уикенда със съвсем друг текст, който на практика беше първоначалната руска версия, макар и с едно важно изключение, което беше отпаднало по настояване на вицепремиера Дянков - за ангажимент за подписване на договора до 30 юни, а беше оставено само за парафиране до 1 юни. На това заседание пред целия екип на г-н Красимир Първанов бе изрично забранено да подписва този вариант на споразумението. Във вторник се оказа, че документът е подписан в нарушение на моята заповед, на решение на Съвета на директорите на НЕК и на мненията, изразени в писмен вид по електронна поща от всички членове на Съвета на директорите на БЕХ".

"Случаят е изключително неприятен, но още съм оптимист, че може да защитаваме своите интереси. Надявам се, че в диалог с вицепремиера Симеон Дянков и министър-председателя случаят да се изясни", каза още той.

По-късно в кулоарите на парламента Трайков каза пред журналисти, запитан дали смята, че ще убеди премиера в своята теза, следното: "Имам ясни аргументи защо с поведението си директорът на НЕК компрометира поста, на който е. Последното, което чух от министър-председателя е, че разбира правото ми на претенциите към Първанов".

Бойко Борисов вече обяви, че шефът на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера Дянков и предупреди за последен път Трайков.
По-късно по БНТ той категорично заяви, че каква ще е съдбата оттук нататък на Трайчо Трайков не се обсъжда. Премиерът допълни, че единствената му претенция към министъра е да го уведомява предварително за нещата, които смята да говори и че не бива да се обявяват неща, които не са съгласувани. „Който наруши това мое изискване, може да се сърди само на себе си", отбеляза Борисов.

Позицията на ПГ на ГЕРБ по договореното с Русия за АЕЦ "Белене" е, че не са предадени националните интереси, заяви в същото време пред репортери в парламента зам.-председателят на групата Валентин Николов, цитиран от БТА. По думите му парафирането на двумесечен период, в който да се изчистят всички въпроси, не обвързва страната ни с конкретна дата на подписване на договор.
"Ако е необходимо още време за уточняване, то ще бъде дадено, за да може България да има безопасна централа на добра цена", добави той.

На въпрос дали е нужна оставката на някой от ангажираните от българска страна с договорите по "Белене", той отговори, че премиерът може да вземе решение за съдбата "на този или онзи".

"Аз имам информация, че има дори някакво съгласуване на действия между Иван Костов и Трайчо Трайков. Ако това се окаже така, основанията на премиера да поиска оставка на Трайков, ще се увеличат. Но това е нещо, което той ще реши", коментира междувременно пред "Фокус" лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Последна актуализация в 23.10 ч.